Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock & Teknikens Värld

Farthållaren som kör för fort

Körassistenterna i Audi fungerar inte som utlovat utan bryter mot fartgränserna. Köparen vill därför häva köpet. Men var går gränsen mellan dålig teknik och fel på bilen? 

Peter Buch har en Audi e-tron som i dag gått 1 311 mil. Men sedan ett par månader tillbaka vägrar han att sätta sig i den.

– Det handlar om säkerhet. Även om jag har kopplat ur farthållaren så hoppar den i igen. Typiskt sett så händer det på flerfiliga vägar. Jag kan ligga i 70 km/h på en ­infartsväg till Göteborg. Plötsligt tror bilen att den har sett en fartskylt med 110 km/h och skenar i väg. Det är minst sagt problematiskt i rusningstrafik om man inte är alert, berättar Peter Buch.

Det är inte det enda säkerhetsfelet enligt Peter Buch.

– Filkörningsassistenten trycker bilen mot mitten även på 70- och 50-väg, med de ­risker det medför i skymda kurvor. Försöker jag koppla ur den så hoppar den i igen utan att det går att säga när eller varför, säger Peter Buch.

Bilen har lämnats in till återförsäljaren i Alingsås som undersökte bilen i tre dagar utan att kunna reproducera felen.
Men när Peter Buch fick tillbaka bilen var felen kvar.

– Jag kan inte förstå hur man kan undvika att se felen, säger Peter Buch som efter ytterligare ett verkstadsbesök – även det utan att verkstaden lyckas hitta felet – vill häva köpet.

Kravet på hävning leder dock ingenstans. Bilen har ju inget fel enligt Audi-försäljaren.

Peter Buch är måttligt imponerad av teknikutprovningen hos Audi. ”Nu blir det ett annat märke”, säger Peter Buch. Foto: Privat

Teknikens Värld testar en annan Audi, en A4 Avant i samband med ett test, och noterar precis samma fel som Peter Buch har beskrivit.
Med full assistansautomatik kör vi på E4 mellan Södertälje och Stockholm.
En motorvägsliknande infartsled som är fartbegränsad till 100 km/h söder om Botkyrka. Men när man närmar sig Stockholm kommer av- och påfarter tätt, och hastighetsgränsen sätts ned till 80 km/h och 70 km/h.
Vi har aktiverat automatisk hastighetsanpassning. Vi måste hålla händerna på ratten, men bilen ska själv anpassa hastigheten, inte bara till bilen framför utan även till hastighetsbegränsningarna. 

Det fungerar – oftast. Audin läser av hastighetsskyltarna och följer trafiken. Men plötsligt bromsar bilen in kraftigt av sig själv, från 70 km/h till 30 km/h.
Vissa avfarter har nämligen ­fartskyltar på båda sidor om avfarten. Vår Audi ser ­avfartens vänstra skylt och tolkar det som att det är 30 km/h som gäller. 

Den här gången gick det bra, jag hade ingen direkt bakom mig. En kort stund senare svänger jag in på Södra länken. Åter igen en motorvägsliknande led som ­förbinder E4 med Nynäshamnsvägen och leden mot Gustavsberg. Det är bland annat en lång trefilig tunnel som är begränsad till 70 km/h, och dessutom försedd med fartkameror.
Till vår förvåning tror bilen att det är en motorväg och accelererar upp till 110 km/h.

Södra länken invigdes 2004 och förbinder E4 med Värmdöleden i öster. Länken är en “stadsmotorväg” med tät trafik och 70 km/h som fartgräns. Men den automatiska farthållaren i Audi tolkar leden som en vanlig motorväg och höjer farten till 110 km/h. Foto: Mikael Stjerna / Teknikens Värld

Från Audi får vi förklaringen att felet kan bero på att bilen har tolkat in vägtypen. Eftersom det är så många filer på tvärlänken mellan E4 och Nynäsvägen tror bilen att det är en motorväg. Audi erbjuder ingen teknisk lösning men väl en genväg runt de tekniska bristerna. ”Föraren kan i stället själv välja hastighet i den adaptiva farthållaren.”

Uppenbarligen har systemet vissa säkerhets­brister. Att det kan leda till olyckor vid användning är uppenbart.
Men hur ska en kund gottgöras för en funktion som ännu inte är färdigutvecklad? Ett säkerhetssystem som oftast fungerar bra, men inte alltid?
Audi tycks mena att eftersom man kan välja bort funktionen så är problemet löst. 

– Men det är ju absurt att jag ska behöva gå in och välja bort delar av en funktion som jag har betalat dyra pengar för att få med i bilen, för att förment få en så säker färd som möjligt med hjälp av Audis teknikstöd. ”Vorsprung durch Technik” påstås det, vilket jag tillåter mig att hånskratta åt. Hur ska jag veta när jag kan använda vilka delar av alla teknikstöd som finns i bilen? En förare som åker för första och enda gången på vissa sträckor vet ju inte när systemen är tillförlitliga, menar Peter Buch.

Audi e-tron 55 proline har assistanspaket Tour som standard, som tar information från både kamera och GPS-data samt kartdata och sedan väljer hastighet. Men ibland går det för fort. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Hur fungerar din autopilot?

Hur fungerar skyltavläsning och den adaptiva farthållaren i din bil? Har du haft samma problem som Peter Buch har haft?

Vi kan i alla fall misstänka att Volkswagen och andra märken i koncernen har samma mjukvara som Audi. Vi vill höra om dina erfarenheter. Skriv och berätta i med ett mejl till oss på konsument@teknikensvarld.se.

Att man kan välja bort funktionen är förstås inte en godtagbar åtgärd. Med samma inställning skulle en icke fungerande luftkonditionering inte betraktas som ett fel, eftersom man kan koppla bort luftkonditioneringen. 

Frågan torde i stället vara hur väsentlig funktionen av en körassistent är. Grunden enligt konsumentköplagen är att fel ska åtgärdas. Om felet inte kan åtgärdas så återstår nedsättning av köpeskillingen eller, om det är ett väsentligt fel, hävning av köpet. 

Men är det ett väsentligt fel att farthållaren inte fungerar som utlovat? Förmodligen varierar felets betydelse från brukare till brukare. Vissa skulle irritera sig på det dagligen, andra skulle bry sig mindre om det. Men i grund och botten torde säkerhetsrelaterade fel bedömas som mer allvarliga än andra fel.
Den här gången drogs tvisten inte till sin spets. 

Inför denna artikels publicering nås vi av nyheten att Peter Buch har nått en överenskommelse med bilfirman som levererade bilen. Det blev ingen hävning, men firman köper tillbaka bilen till ett anständigt pris. 

– Det känns både skönt och vemodigt för jag hade ju satsat rejält med pengar på en eldriven premiumbil med alla finesser. Den är ­visserligen fin att se på men totalt otillförlitlig och levererar absolut inte enligt Audis löften. Varken vad gäller säkerhet eller räckvidd. Nu återstår frågan vad jag gör härnäst. Sedan slutet av november har vi hankat oss fram med hyrbil vid behov. Det har varken varit ekonomiskt eller praktiskt, säger Peter Buch som nu kommer att köpa en bil av annat märke. 

– Mitt förtroende för Audi är kört i botten, sammanfattar Peter Buch sitt senaste bilinnehav.

 

Irene Bernald är kommunikationschef på Audi i Sverige.

Audi svarar

”Vägtypen kan ha tolkningsföreträde”

I grunden har vi vår effektivitetsassistent som är aktiv även när den adaptiva förarassistenten inte är aktiverad.

Den ger tips om hur man kör snålt genom att ge impulser i pedalen och sakta in inför rondeller och hastighetsskyltar. Det visas i instrument­panelen genom gröna symboler.

Systemet använder då radarsensorer, kamera och navigationsdata.

 

Audi e-tron 55 Proline edition har Assistanspaket Tour som standard med:

• Adaptiv förarassistans

• Filhållningssassistent

• Effektivitetsassistent

• Vänstersväng

• Undanmanöverassistent

• Kamerabaserad vägmärkesidentifiering

• Nödfallsassistent

 

Den adaptiva förarassistenten arbetar tillsammans med effektivitetsassistenten vilket gör att bilen kan sakta ned inför rondeller, kurvor, avtagsvägar etc utifrån sensor och navigationsdata, trafikskyltar etc.

Den hanterar både sidoguidning och längsguidning med acceleration, inbromsning, hastighet och avstånd till framförvarande vid kösituationer.

Den adaptiva förarassistenten får information från bland annat kamera och GPS men även vägtyp i kartdatan som i vissa fall kan ha tolkningsföreträde i den så kallade prediktiva funktionen. I dag finns inte någon enhetlig standard inom EU för skyltning vilket kan påverka hur vissa vägavsnitt tolkas. Denna funktion är en tilläggsfunktion som kan stängas av i MMI-systemet (under prediktiv reglering och hastighetsgränsöverföring). Föraren kan istället själv välja hastighet i den adaptiva farthållaren. Gemensamt för samtliga assistanssystem är att de har som syfte att stötta föraren som har ansvaret för körningen.

 

Irene Bernald, kommunikationschef Audi Sverige