Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Backkamera högst upp på svenskars önskelista

Dagens bilar kan utrustas med tekniska grunkor av alla möjliga slag, men en ganska simpel grej står högre i kurs än övriga – backkameran.

För 20 år sedan var vi glada om en bil hade elhissar, luftkonditionering och farthållare. Många fler extravaganta funktioner än så var inte nödvändigt så länge man hade sin ratt och pedalerna. I dag ser det helt annorlunda ut. Även de minsta av bilar kan utrustas med diverse detaljer som gör vardagslivet bakom ratten lite enklare och kanske framför allt säkrare.

Blocket Fordon har med YouGovs hjälp låtit ta reda på vilka säkerhetsfunktioner i en bil som svenskar anser vara mest ovärderlig. Samma 1 203 respondenter som i går avslöjade svenskarnas drömbilar, det vill säga män och kvinnor från 18 års ålder och uppåt, har röstat fram backkameran som den mest värdefulla säkerhetsfunktionen i bilen. Parkeringssensorer nådde ingen framgång i enkäten, kanske för att bilförare hellre förlitar sig på bildvisningen som en backkamera erbjuder.

Hur mycket av en säkerhetsfunktion en backkamera verkligen är kan diskuteras, i jämförelse med exempelvis autobroms, men en viss form av säkerhet mot parkeringsskador ger den trots allt.

Vissa backkameror är finurligt placerade, som exempelvis på denna Mercedes S-klass Coupé.

Den adaptiva farthållaren, som kan vara skön att ha såväl vid kökörning som långkörning, placerade sig först på femteplats i listan, slagen av bland annat människors önskan att kunna sammankoppla mobiltelefon och bil. Kanske är det bara musikfunktionen man är ute efter med tanke på att man fortfarande ser väldigt många bilister hålla i sin mobiltelefon under körning, något som alltså är förbjudet enligt lag.

Mest värdefulla säkerhetsfunktionerna

1. Backkamera 19%

2. Autobroms 15%

3. Varningssystem för döda vinkeln 13%

4. Parkoppling av telefon med högtalarsystem11%

5. Adaptiv farthållare 9%