Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skärmavbild, Blocket.se, Swish

Bedragare la ut någon annans bil på Blocket – och tog emot handpennig

Karl Nilssons Audi låg ute på Blocket utan att han visste om det – samtidigt tog en bedragare emot tusentals kronor i handpenning.

Under tisdagen den 15 november fick Karl Nilsson från Kalmar kommun en rad telefonsamtal från människor som ville köpa hans bil. Några av dem hade i förskott betalat stora summor, upp till 18 000 kronor, i handpenning – men bilen var inte till salu. Det rapporterar 24 Kalmar.

– Annonsen såg ut som att den var från mig. Jag anmälde till Blocket direkt, jag ville ju inte sälja bilen, säger Karl Nilsson till nyhetssajten.

Annonsen togs bort och ärendet polisanmäldes, men det fortsatte strömma in samtal från människor som hade betalat tusentals kronor i handpenning till en bedragare som efter att ha tagit emot handpenningen blivit oanträffbar.

En person knackade på onsdagskvällen på hemma hos Karl Nilsson för att hämta bilen.

– Han var fly förbannad, han hade betalat handpenning och åkt hela vägen från Stockholm, säger Audiägaren till 24 Kalmar.

Totalt har över 30 000 kronor betalats i falska handpenningar från olika köpare via betaltjänsten Swish.

En förklaring till att bedrägeriet var så framgångsrikt kan vara att bilen var utannonserad till ett pris långt under marknadsvärdet.

– Jag tror att någon har sett min bil, bestämt sig för att det var ett bra objekt, och sedan tagit fram mina uppgifter via registreringsnumret, hittat en bild på en likadan bil och lagt ut annonsen, säger Karl Nilsson till Teknikens Värld.

Polisen i Kalmar vill inte kommentera händelsen i nuläget, men säger att antalet e-brott har ökat.