Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bensinpriset fortsätter sjunka kraftigt

Till skillnad mot dieselpriset fortsätter bensinpriset att sjunka och är nu nere på en nivå som vi inte har sett på fyra år.

I går skrev vi om hur dieselpriset höjdes för andra gången på lika många dagar. Priset på bensin följer inte samma utveckling, i stället fortsätter bensinen att sjunka. Senast i dag kapades bensinpriset med 30 öre hos de ledande drivmedelsbolagen. Det är 14:e gången som bensinpriset sänks sedan den senaste höjningen ägde rum den 21 februari. Under samma period har dieselpriset sänkts vid elva tillfällen, men det har, som ovan nämnt, också höjts två gånger.

Billigare än på fyra år

Just nu kostar en liter 95-oktanig bensin 12,68 kronor på bemannade stationer. Riktpriset på obemannade stationer är 12,53 kronor per liter.

Vi får skruva tillbaka klockan till mars månad under 2016 för att hitta när vi senast hade samma låga prisnivå i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Dieselpriset upp igen

Spridningen av coronaviruset påverkar oljemarknaden, men även konflikten mellan oljeproducerande länder gör sitt till.Spridningen av coronaviruset påverkar oljemarknaden, men även konflikten mellan oljeproducerande länder gör sitt till.Spridningen av coronaviruset påverkar oljemarknaden, men även konflikten mellan oljeproducerande länder gör sitt till.
Spridningen av coronaviruset påverkar oljemarknaden, men även konflikten mellan oljeproducerande länder gör sitt till. Foto: Shutterstock

200 kronor billigare

Att fylla en bensinbil 60-literstank kostar i dagsläget, om man besöker en bemannad drivmedelsstation, 760 kronor och 80 öre. Vid innevarande års inledning kostade samma påfyllning 961 kronor och 80 öre. Det är med andra ord 201 kronor billigare att tanka i dag än för drygt två och en halv månad sedan.

Oljepriserna har vänt

Som vi nämnde i går hade priserna på råolja stabiliserats under de senaste dagarna, och det senast dygnet har de faktiskt börjat gå upp igen. Just nu ligger amerikanska WTI-oljan på knappt 24 dollar per fat och Nordsjöoljan (Brent) på knappt 30 dollar per fat. Det är en ökning med ett par dollar för respektive olja sedan i går. Om priserna kommer att gå upp eller ned framöver, det vet ingen.

LÄS OCKSÅ: Överproduktion av olja kan leda till minuspris