Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Bil fast på verkstad i ett halvår – får inte avbryta leasing

Efter en viltolycka har hennes kinesiska leasingbil blivit stående ett halvår på verkstad i väntan på reservdelar. Hur mycket ska man tåla som MG-ägare och leasingkund?

Matilda Gustafsson leasar en MG Marvel R av Holmgrens bil i Växjö sedan drygt ett år tillbaka. Leasingkostnaden är efter räntehöjningar 5 649 kronor i månaden och avtalet är på två år. Första halvåret förlöpte utan problem, men i november förra året satte en viltolycka stopp för fortsatt bilkörning.
Krocken med vildsvinet fick stötfångarens vänstra hörn att spricka. Krocken var relativt lindrig och inga krockkuddar hade löst ut. Bilen skickades till återförsäljarens verkstad för reparation. Att den skulle lösas var det inte tal om, skadorna var så små att en reparation var självklar.

Men eftersom det handlar om en skade­reparation erbjöds ingen lånebil. Försäkringsbolaget erbjöd sig stå för 75 procent av en hyrbilkostnaden eller 200 kronor per dag men med en tydlig begränsning.
– Försäkringen gäller bara de första 65 dagarna. Längre tycker försäkringsbolaget inte att en reparation ska ta. Vi valde att ta 200 kronor per dag i 65 dagar, säger Matilda Gustafsson.

Stötfångarens vänstra hörn sprack efter en krock med ett vildsvin.Stötfångarens vänstra hörn sprack efter en krock med ett vildsvin.Stötfångarens vänstra hörn sprack efter en krock med ett vildsvin.
Stötfångarens vänstra hörn sprack efter en krock med ett vildsvin. Foto: Privat

Eftersom skadereparationen drog ut på tiden avslutades stödet från försäkringsbolaget utan att bilen hade hämtats ut från verkstaden. Efter det var det upp till Matilda Gustafsson att lösa bilbehovet på egen hand utan försäkringsstöd, trots att hon fortfarande betalade 5 649 kronor per månad för leasingbilen som stod på verkstad.
När inget hände på verkstadsfronten frågade hon leasingbolaget om hon kunde säga upp leasingavtalet, eftersom bilen var obrukbar.
– Santander ville inte säga upp avtalet utan menade att MG fick klara av reparationen. Jag vände mig till slut till Allmänna reklamationsnämnden. Men Santander svarade samma sak till nämnden, berättar Matilda Gustafsson.

Det var först när Teknikens Värld i slutet av maj i år ställde frågor till importören angående den långa vänte­tiden som generalagenten och finansbolaget vaknade till. Nu har kunden äntligen fått en bra respons från båda parterna.
– Jag blev nyligen kontaktad av Santander som sade att de skulle betala tillbaka de leasing­hyror jag har betalat sedan krocken. MG-verkstaden fixade en elbil som lånebil utan kostnad som jag får köra med nu. Min skadade leasingbil kanske blir klar i juli, det saknas fortfarande delar men verkstaden verkar jaga rätt på delarna nu, säger Matilda Gustafsson.

Det verkar alltså sluta väl för denna leasing­kund. Men fortfarande kvarstår faktum: En stötfångarskada gör denna kinesiska MG Marvel stillastående i åtta månader. Hur orimligt är inte det?

Emma Härnström – PR Coordinator Hedin MG Sweden AB.Emma Härnström – PR Coordinator Hedin MG Sweden AB.Emma Härnström – PR Coordinator Hedin MG Sweden AB.
Emma Härnström – PR Coordinator Hedin MG Sweden AB. Foto: MG

MG svarar

 Varför tar det så lång tid, och när tror MG att bilen är klar?

– Det har blivit en miss i kommunikationen mellan verkstäder och beställningsrutiner har därför inte efterföljts. Leasinggivaren och verkstaden har kontaktat kunden och de har kommit överens. Reservdelarna ska vara på plats inom ett par veckor och kundens bil kommer därefter att repareras omgående.

MG har vuxit otroligt snabbt i Europa och framför allt Sverige, primärt under en period som har präglats av förseningar på grund av materialbrist, covid och nedstängningar. Det har inte bara påverkat leveranstider av bilar, utan även tillgängligheten på reservdelar. Vi har jobbat för att korta ner leveranstider och har nu ett nytt lager i Sverige. Vi kommer även att få våra reservdelar direkt skickade till oss utan att de går via centrallagret i Europa. Det kommer att korta ner leveranstider och vi har nu möjlighet att ha fler artiklar i vårt lager i Sverige. Livet med en MG ska vara enkelt och vi jobbar hela tiden för att förbättra kundnöjdheten.

Eskil Pedersen – Kommunikationschef Santander Consumer Bank AS.Eskil Pedersen – Kommunikationschef Santander Consumer Bank AS.Eskil Pedersen – Kommunikationschef Santander Consumer Bank AS.
Eskil Pedersen – Kommunikationschef Santander Consumer Bank AS. Foto: Privat

Santander svarar

Kan man som kund häva leasingavtalet när leverantören MG inte förmår att reparera bilen?

– Santander kan inte kommentera enskilda kundärenden. Generellt kan sägas att en privatleasingkund under vissa förutsättningar har rätt att häva sitt privatleasingavtal enligt Santanders allmänna villkor. I vissa fall har kunden rätt till ersättningsbil från biltillverkaren.

Skulle man teoretiskt kunna tänka sig att Santander tar betalt för en bil som står på verkstad hela leasingtiden?

– Om det saknas förutsättningar att reparera bilen inom rimlig tid, kommer Santander och kunden träffa en överenskommelse för att lösa situationen. Den situation som beskrivs i frågan bör därför inte kunna uppstå.