Bilarna som är billigast och dyrast att äga
Elbilen Seat Mii är i särklass billigast att äga av alla Teknikens Värld-testade bilar under 2020. Även laddhybrider sticker ut som förmånliga att äga – om de passar din körprofil. Här redovisar vi hur mycket det kostar – utslaget per mil – att äga 97 olika bilmodeller.
Det blev elbilen Seat Mii som blev allra billigast att äga när vi sammanställde alla våra omfattande biltester som genomfördes under under fjolåret, det vill säga 2020.
Totalkostnaden för att äga en eldriven Seat Mii är 21,16 kronor per mil. Att den är en överlägsen vinnare illustreras av att den näst billigaste bilen, bensindrivna Renault Clio, kostar 41 procent mer. Milkostnaden inkluderar elkostnad, värdeminskning, kapitalkostnad, däck, reparationer och service. Även miljöbonusen räknas in i kalkylen.
Seat Mii är en liten stadsbil och den kanske inte klarar av att uppfylla alla de behov en svensk bilägare har på sin bil. Men det finns vinnare och billiga bilar att äga även i andra kategorier. Och skillnaden i kostnad per mil varierar kraftigt.
Laddbara bilar har blivit en stor del av nybilsmarknaden. Det märks på försäljningen, där laddbara bilar står för en tredjedel av marknaden, och det märks också på urvalet av testbilar. Det är fler elbilar och laddhybrider än någonsin, och de kommer ofta bra till. Mest märks det i den stora och viktiga golfklassen. Där intar eldrivna Mazda MX-30 förstaplatsen, men laddhybriderna från Kia och Hyundai kommer tätt efter. Det är framför allt elbilar med litet batteri och något lägre pris som kommer ned i milkostnad. Stort batteri ger högre användbarhet men betyder också högre pris och högre värdeminskning.
Modellerna i golfklassen utan premiumpåslag på prislappen kostar 30-40 kronor per mil. Många modeller är dock svåra att klassa. Hur ska nya Volkswagen ID.3 definieras? Golfklass eller mellanklass? Prislappen för ID.3 närmar sig halvmiljonen, långt över klasskamraterna, vilket också får milkostnaden att sticka iväg. Men många privatköpare torde fastna för privatleasing av ID.3, som erbjuds för 3 500 kronor per månad. Det ger en lägre milkostnad än ett renodlat köp, förutsatt att villkoren passar användandet.
Det enkla receptet för ett billigt billiv är att köpa så billigt som möjligt, och helst laddbart. En ekvation som hittills inte har lösts av så många tillverkare, men Seat Mii Electric – med trillingkamraterna Volkswagen e-Up och Skoda Citigo-e – är något på spåren. När Dacia lanserar sin nya elbil Spring Electric nästa år får de konkurrens i budgetklassen.
https://datawrapper.dwcdn.net/HXVlh/1/Kommentarer
Småbil
Småbilar drivs oftast av bensin men några elbilar har kommit till det sista året. Billigast med stor marginal är Seat Mii. Lika billiga torde syskonmodellerna Volkswagen e-Up och Skoda Citigo vara. Vår kalkyl bygger på att bilarna körs 2 000 mil per år vilket är mer än vad småbilar normalt används, i synnerhet om de är eldrivna. Om de används mindre blir skillnaden mindre.
Golfklass
Eldrivna Mazda MX-30 kommer på första plats tack vare lågt inköpspris. Milkostnaden är i nivå med de bästa småbilarna. Nackdelen är att batteriet är på 35 kWh vilket ger en begränsad räckvidd, men tillräcklig för daglig körning. Kalkylen bygger på att de nya bilarna körs 2 000 mil per år, eller omkring 40 mil per vecka – inget problem för en elbil. De prisvärda laddhybriderna från Kia och Hyundai är konkurrenskraftiga och har också milkostnader som ligger i småbilsklass. Notera att dieseldrivna Mercedes A 180 d är 100 000 kronor billigare än laddhybriden Mercedes A 250 e men ändå sex kronor dyrare per mil än laddhybriden.
SUV
Billigast bland suvarna är Skoda Karoq och Volvo XC40 T2, båda bensindrivna. Det visar att det finns en gräns för hur stora prispåslagen kan vara om de ska kunna sparas in med billig eldrift. Volvo använder sig av strategin att bara sälja XC40 med laddhybriddrivning i hög utrustningsversion för att motivera en hög prislapp. Detta glädjer inte kunderna som bara vill ha laddhybridteknik och inte hög effekt och acceleration i sportvagnklass, och det gör också att bensinversionen XC40 T2, med liten trecylindrig motor, blir åtskilligt billigare att äga även om du skulle ladda ofta.
Större bil
Laddhybridtekniken ger en låg milkostnad om man kan köra merparten av körsträckan på billig, hemladdad el. Därför vinner laddhybriden Peugeot 508 SW Plug-In ekonomirallyt bland de större bilarna, före bensindrivna Toyota Camry Hybrid. Att man inte ska stirra sig blind på inköpspriset visar Tesla Model 3 som kvalar in på tredje plats, trots ett inköpspris på 659 000 kronor.
Sportbil
Att milkostnaden är direkt relaterad till inköpspris och värdeminskning visas tydligt i sportbilsklassen.
Det är värdeminskningen som betyder allra mest för milkostnaden men det är intressant att även titta på enskilda kostnader för själva driften. Elbilar har inte avsevärt mycket lägre servicekostnad under de tre första åren än andra bilar, inte än, och hur du laddar din elbil eller laddhybrid betyder mycket för bränslekostnaden. Snabbladdning kan bli dyr och en laddhybrid behöver mycket hemmaladdning för att bli lönsam.
Våra kalkyler bygger på kostnader under de tre första åren och förutsatt att bilen rullar cirka 2 000 mil per år. Kör du mindre än så påverkar värdeminskningen milkostnaden ännu mer.
När vi räknar ut milkostnaden för laddhybrider görs en uppskattning av antalet mil på el respektive bensin eller diesel beroende på bilens räckvidd på el. Laddhybrider som kan köras långt på el får en lägre andel bensin/diesel-förbrukning.
För elbilar gäller att de både snabb- och långsamladdas.
Det är alltid dagsaktuellt bensin- respektive dieselpris som ligger till grund för bränslekostnaden och kostnaden för försäkringen anges för en och samma typ av person.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se