Bilarna som stjäls mest och aldrig återfinns
BMW, Porsche och Range Rover gillas av biltjuvar och de flesta stjäls utan att tjuven behöver manipulera startspärren.
Jag tittar på diagrammet med titeln ”Stulna bilar i Sverige”. Du ser det själv här nedan. Kurvan i diagrammet dalar kraftigt, och helt klart har antalet bilstölder minskat. Men det som framför allt minskat kraftigt är stölderna för så kallade ”joyrides”.
Däremot kvarstår problemet med professionella biltjuvar. Det är de gröna staplarna. De visar antalet bilar som är stulna och inte återfunnits. Antalet har legat på en konstant nivå de senaste åtta åren, med knappt 2 000 försvunna bilar per år.
Det som försäkringsbolagen länge försökte hävda, att ”moderna bilar med startspärr kan inte stjälas”, stämmer alltså inte. Men bilden av ingenjörsligor från Litauen som kommer hit och dammsuger Djursholm på Porsche och Range Rover med hjälp av ny programvara stämmer heller inte.
– Visst stjäls det bilar med avancerade dataprogram. Men merparten av de stulna bilarna är faktiskt inte manipulerade. Bilarna stjäls med nycklar som tjuvarna har stulit på olika sätt. Det kan gå till så att de tar nycklarna i omklädningsrum, ur handväskor eller vid inbrott. Har de väl fått tag på bilnyckeln kan de lätt ta bilen, köra vidare och komma ut ur landet snabbt. En annan fördel för biltjuvarna är att de slipper reparera och återställa bilen efter stölden. Bilen är klar att avyttra, förklarar Mats Green på Länsförsäkringar Stockholm.
Totalt stals 10 092 bilar 2013. Av dessa har 1 885 bilar inte avlysts, det vill säga de har inte påträffats efter stölden. Troligtvis har de körts ut ur landet direkt efter stölden, antingen för egen maskin eller så har de transporterats över gränsen dolda på en täckt lastbil.
Att biltjuvarna har tydliga preferenser märks i statistiken. Av de icke påträffade bilarna leder Volvo statistiken. 296 bilar har försvunnit, mer eller mindre spårlöst. Inte så överraskande när mer än var femte bil i landet är en Volvo. Desto mer förvånande är att nästan lika många BMW försvinner, 248 stycken under 2013. Det innebär att 41 procent av samtliga stulna BMW försvinner för gott.
Porsche och Land Rover är två andra fabrikat som också sticker ut som högriskmärken.
49 procent av alla stulna Porsche försvinner spårlöst, vilket tyder på att vi har att göra med professionella och specialiserade ligor.
Situationen för Land Rover är ännu värre. Totalt stals 62 Land Rover 2013. 45 av dem har fortfarande inte återfunnits.
– Det var Range Rover som var en katastrof förra året. De stals med ny programvara, alltså utan att biltjuvarna stal nycklarna från ägarna. Det gick så långt att vi på Länsförsäkringar kontaktade alla våra försäkringstagare som hade en Range Rover och informerade dem om vad de kunde göra för att skydda sin bil. En kund svarade mig att ”ni ringer 30 minuter för sent, min bil har precis blivit stulen”. Han berättade att han hade filmat förövarna när de stal bilen. Jag vet dock inte vad som hände med ärendet sedan, om polisen kunde få hjälp av filmen, berättar Mats Green.
Vågen av Range Rover-stölder har dock ebbat ut i år.
– Jag tror de kallade in alla bilar och bytte mjukvara i startspärren, förklarar Mats Green.
Hur stor risken är att bli utsatt för stöld uttrycks i termen stöldfrekvens. Leder stort gör Land Rover, och det är då Range Rover modellerna som drar upp stöldfrekvensen.
Bilstölder fortsätter öka i Stockholm
Efter en relativt lugn sommar i centrala Stockholm har bildelsstölderna ökat igen i höst. Bara i september anmäldes 53 bildelsstölder och vissa ägare är drabbade för andra och tredje gången. Främst är det Volkswagen som har utsatts för stölder och vanligen är det navigationsenheten som stjäls. Även BMW är mycket utsatt. Förutom infotainmentenheten stjäls också krockkuddar och backspeglar i stor omfattning. Stölderna innebär stora kostnader. Vid inbrotten förstörs kablar och annan elektronik. På premiummärken kan skadekostnaden ofta uppgå till 100 000-200 000 kronor.
Gamla tiders bilbrottslighet finns fortfarande kvar, men i mindre omfattning.
– Gammeldags biltjuvar, de som förr sade ”ska vi ta bussen eller en Saab?” finns ännu kvar, men problemen minskar. Startspärrar blev obligatoriska 1998, så bilar som är lättstulna är i dag väldigt gamla. Även inbrotten i bilar har minskat. Förr stals mängder med radioapparater, men i dag är de oftast inbyggda och inte lika lätta att stjäla eller att sälja, förklarar Mats Green.
Navigationssystem och annan infotainmentutrustning kan å andra sidan göra skadekostnaderna väldigt höga när det inträffar stölder.
– Vi har problem med att hela mittpaneler stjäls, framför allt ur tyska bilar. En sådan skada kan kosta 100 000 kronor att ersätta, säger Mats Green.
Överlag oroas Mats Green över tendensen.
– Vi ser att utvecklingen visar att stöldfrekvensen av nyare bilar har börjat öka. När vi bara tittar på bilar nyare än 1998 så var stöldfrekvensen 0,10 procent för fyra år sedan. Förra året var den 0,13 procent.
Bilstölder i Sverige 2013
Sorterat på bilmärke och rangordnat efter andel ej återfunna.
Källa: Larmtjänst
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se