Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Robin Törnros / Robin Törnros

Bilhandeln tog historiskt grepp om begagnat-köparna

Med nya skatter och avgifter på nya bilar har fler och fler bilköpare hittat sin nästa bil bland utbudet av begagnade.

Under december såldes fler begagnade bilar än för ett år sedan. Och fler köper bil av en handlare.

77 898 bilar. Så många begagnade bilar såldes under december månad 2020, vilket är drygt 3 500 fler än samma månad förra året.
– Försäljningen gick upp jämfört med november men fortsatt färre nybilsköp och förlängning av befintliga leasingkontrakt, ledde ändå till en relativt blygsam nivå. Prisnivåerna har hämtat sig och planat ut på en nivå som fortsatt är högre än innan pandemin. säger Johan Browaldh Sales Manager Sweden på fordonsauktionsföretaget BCA Vehicle Remarketing, i ett pressmeddelande.

Coronapandemin väntas påverka bilförsäljningen även under våren 2021.
– Nu är vi väldigt nyfikna på hur marknaden kommer att se ut under Q1. Vi har nu många som vill byta bil, dels på grund av en ny (ännu inte klubbad) regeländring gällande hybrider och dels på grund av förlängningar av leasingkontrakt, vilket lett till att många haft sin bil längre än normalt.
Av de närmare 78 000 sålda bilarna i december såldes 38 250 bilar till privatpersoner från bilhandlare. 37 168 bilar såldes från en privatperson till en annan.

Fler köper av handlare

– I december månad fick vi vara med om ett historiskt skifte. Trenden att bilhandeln fortsätter ta marknadsandelar från privatmarknaden har förstärkts under hela 2020. Nu såg vi för första gången att bilhandeln sålde mer bilar till privatpersoner än försäljningen privatperson till privatperson. Vi anser att de största faktorerna bakom skiftet är att bilhandeln varit snabba att anamma kundernas nya behov, genom en ökad digitalisering samt ett brett utbud av tilläggstjänster.” fortsätter Johan Browaldh. 

Samtidigt meddelar bilförmedlaren Kvdbil att priserna fortsätter att stiga på begagnatmarknaden. Ökad efterfrågan på coronasäkra privatfordon och raserad nybilsförsäljning fick priserna på begagnade bilar att skjuta i höjden senvåren och sommaren 2020. Enligt auktionsdata från Kvdbil, som bygger på cirka 26 000 försäljningar per år, har prisrallyt inte bara fortsatt under hösten och förvintern – det har accelererat. Mellan juli till december steg priserna hela 9,1 procent.

Stigande priser

– Vi trodde att uppgången skulle avta allteftersom nybilsförsäljningen kom i gång men så har det inte blivit. Priserna har stigit brant ända sedan i somras och rekorden avlöser varandra, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Priserna steg hela 2020 och det ser ut att fortsätta så under 2021.
– Jag tror coronapandemin kommer fortsätta driva efterfrågan på begagnade bilar, men kanske inte lika mycket som vi sett hittills. När restriktionerna lättas och fler börjar åka kollektivt kan eventuellt köptrycket minska. Samtidigt tror jag många redan vant sig med att ha bil och fått helt andra behov än tidigare.
Den nya fordonsskatten träder i kraft den 1 april och kan även den påverka nybilsförsäljningen och priserna på begagnade bilar.
– Andra triggers som kan ge prisökningar är den slopade förmånsrabatten för miljöbilar, förstärkt bonus malus som träder i kraft den 1 april och en återhämtning i exporten, fortsätter Daniel Odsberg.