Foto: Glenn Lindberg

Bilstölderna minskar – bästa och sämsta bilmodellerna

En ny undersökning från försäkringsbranschen visar att bilstölderna i Sverige minskar kraftigt. På tio år har minskningen varit hela 75 procent! Vi har listan på de bästa och sämsta bilmodellerna.

Bilstölderna i Sverige minskar kraftigt, visar en ny undersökning gjord av försäkringsbolagens barnschorganisation Trafikförsäkringsföreningen. Över en tioårsperiod från 2002 till 2012 har minskningen varit hela 75 procent. Tre fjärdedelar av alla bilstölder har alltså försvunnit.

En stor del av orsakerna till detta är kraftigt förbättrade stöldskyddssystem på nya bilar, men samtidigt är variationerna stora. Försäkringsbranschen har undersökt 130 bilar, enligt den brittiska NVSA-normen, både för hur lätt det är att stjäla saker ur bilen och hur lätt det är att sedan stjäla själva bilen. Resultaten har sedan graderats enligt ett stjärnsystem från ett till fem.

Bäst på listan är Volvos, Lexus och Audis modeller, samt de Volkswagenmodeller som har extra tillvald säkerhetsutrustning. Sämst är överlag Subaru och Suzuki, Fordmodellerna Focus och B-Max samt vissa modeller från Mazda, Hyundai och Peugeot. 

De allra flesta bilmodeller får längre betyg gällande inbrottssäkerhet än för stöld av bilen. Vissa har dock remarkabel stor skillnad. Detta gäller framförallt alla modeller från Toyota, som är lätta att ta sig in i, men svårare att sen köra iväg med, men även vissa Chevroletmodeller och Citroënmodeller har oroväckande stor skillnad. Just Citroën C5 med Exclusivepaket utmärker sig dock genom att vara enda bil på listan med toppbetyget fem stjärnor både gällande inbrott och stöld.

Noterbart är dock att många bilmodeller inte är helt inrapporterade på listan. Stora märken som BMW, Mercedes, Kia och Nissan saknar uppgifter, likaså Honda, Dacia och Fiat. Hela listan ser du i bildgalleriet nedan.