Biltillverkarna ljuger om bränsleförbrukningen
0,81 liter per mil. Så mycket kan den verkliga bränsleförbrukning skilja jämfört med tillverkarnas uppgifter. Teknikens Värld redovisar sanningen om bränsletörsten.
Bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp är avgörande försäljningsargument när man köper ny bil. Men siffrorna som flitigt visas i annonsmaterial och bilens faktablad är högst teoretisk och bör tas med en stor nypa salt. En bils angivna förbrukning grundar sig på den så kallade EU-körcykeln, en av EU-länderna standardiserad körcykel som används på alla bilmodeller som säljs i Europa.
Teknikens Världs eget test Sverigecykeln är hårdare än EU-körcykeln. Bland annat genomförs en maximal acceleration upp till 60 procent av den i EU-godkännandet angivna maxhastigheten. Orsaken till att maxbelasta motorn är att vissa motorer använder bränsle till att kyla vid toppvarv och därmed gör av med mer bränsle än vad som någonsin redovisas i EU-körcykeln.
Vi på Teknikens Värld har hittills i år testat 77 bilar i Sverigecykeln och bilarna visar i snitt 28,5 procent högre bränsleförbrukning jämfört med vad biltillverkarna själva uppger.
Den bil som är mest missvisande är Hyundai Santa Fe som enligt tillverkaren ska förbruka 1,06 liter per mil. Men i själva verket förbrukar den 1,87 liter per mil vilket är en skillnad på 0,81 liter eller 76 procent.
En annan bil som förbrukar betydligt mer än biltillverkarens officiella uppgifter är Jeep Compass Sport. I vårt test drar den 1,33 liter per mil medan Jeep själva uppger 0,87 liter per mil. Den förbrukar alltså 55 procent mer bränsle än vad uppgifterna säger. Kostnadsmässigt handlar det om stora extrautgifter för Jeep-ägaren. Vid en årlig körsträcka på 2000 mil blir det en extra bränslekostnad på 10525 kronor beräknat på Sverigecykelns siffror.
Den som tror sig ha köpt en miljövänlig bil kan i själva verket vara en miljöbov. Ett exempel på detta är Audi A3 e-power som enligt biltillverkaren släpper ut 119 gram koldioxid per kilometer. Men enligt Sverigecykeln släpper den ut 166 gram per kilometer, alltså klart över den gräns för miljöbilar om 120 gram koldioxid per kilometer.
Konsumentverket anser att tillverkarnas uppgifter är vilseledande.
– Konsumenten förväntar sig att förbrukningen ska vara ungefär som EU-siffran, säger Göran Andersson, Konsumentverkets expert på bilekonomi.
Han skulle gärna se en ny mätmetod som ger en mer rättvis bild av förbrukningen.
– EU-körcykeln är en kompromiss som tagits fram av EU och biltillverkarna. En moderniserad körcykel anpassad till våra körförhållanden vore att föredra.
Drar din bil mer än 20 procent mer än vad biltillverkaren uppger så råder Konsumentverket att ta kontakt med återförsäljaren och hänvisa till marknadsföringslagens bestämmelser kring vilseledande marknadsföring. Konsumentverket säger samtidigt att det kan vara mycket svårt att få rätt mot biltillverkarna.
Du kan läsa mer om detta i senaste numret av Teknikens Värld – nummer 20/2007.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se