Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Jedzura / Shutterstock

Biltjuvar struntar i corona-restriktioner

Coronavirusets framfart lamslog stora delar av samhället 2020, men alla påverkades inte. Några som inte lamslogs var biltjuvarna.

7 180 bilar stals och efterlystes i Sverige under 2019, färre än under något annat år sedan 2005 då Larmtjänst, försäkringsbranschens gemensamma utredningstjänst, började föra statistik.
Förhoppningen var att fjolåret skulle få se en ny rekordlåg siffra över antalet stulna och efterlysta personbilar, man trodde helt enkelt att alla begränsningar med coronaviruset och covid-19-sjukdomen skulle påverka i positiv riktning. Och visst blev det färre bilstölder under 2020, men minskningen var försumbar. Sju bilar färre än under 2019 stals i fjol, totalt 7 173 stycken.

– Jag blev förvånad över att det i princip är samma nivåer som 2019, med tanke på coronarestruktionerna som varit. Jag hade nog räknat med att det skulle vara mindre, säger Mattias Pössl, motorexpert på Trygg-Hansa, till TT.

Pandemin har lett till både mindre och större begränsningar i människors rörelsefrihet, bland annat med gränser stängda i viss utsträckning. Detta trodde man skulle få effekt på de internationella bilstöldligornas härjande, men icke.

– De här tjuvarna har ju det här som sitt levebröd och de hittar förmodligen nya sätt att utföra sina brott på, säger Mattias Pössl.

Allt färre stulna bilar återfinns

Andelen stulna personbilar som återfinns har sjunkit kraftigt under åren. För drygt tio år sedan återfanns över 90 procent av alla stulna bilar, under 2019 låg andelen på rekordlåga (rekorddåliga) 77,99 procent och för 2020 blev siffran ungefär densamma.
En stor del av de bilar som aldrig återfinns misstänker man hamnar i utlandet, som exempelvis dessa två bilar som i fjol återfanns i en lastbil i Lettland.

Volvo mest stulna bilen

Volvo ligger år efter år i topp som landets mest stulna bilmärke, och 2020 utgjorde inget undantag enligt Larmtjänsts statistik. I tabellen nedan ser vi de tio mest stulna bilmärkena under fjolåret.