Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
En grundlig fälgrengöring gör (bil)livet så mycket lättare
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Bilvård och fordonstillbehör billigare i sommar

Bilvårdsprodukter och fordonstillbehör har blivit billigare jämfört med i fjol, enligt ny statistik från Klarna. Samtidigt är det fortfarande dyrare med däck och fälg.

För ett år sedan gjorde Teknikens Värld en rundringning inför vintern 2022/23, då stora delar av världens däcktillverkning sker i Ryssland. Vi undrade helt enkelt hur Rysslands krig i Ukraina kunde påverka däckmarknaden – och de bekräftade vår teori om att priserna kommer att öka.

Däck och fälg har blivit dyrare, något som än en gång bekräftas när Klarna presenterar färsk statistik gällande prisutvecklingen på bilkomponenter och tillbehör. Även andra bildelar är dyrare, jämfört med i fjol. Men det finns också ett positivt trendbrott, nämligen att kategorin ”bilvårdsprodukter och fordonstillbehör” har blivit billigare. I juni var snittpriserna på bilvård och fordonstillbehör runt 14 procent billigare jämfört med juni 2022.

Prisutveckling bilrelaterade produkter (procent)

Fordonsdelar, +51

Bilfälgar, +35

Elfordon, +22

Däck, +8

Elbilsladdning, +5

Bilbarnstolar, +4

MC-utrustning, +3,5

Bilvård och fordonstillbehör, -14

 

Ovanstående är en jämförelse mellan juni 2023 och juni 2022.

Källa: Klarna

– Denna sommar är ett bra tillfälle att utnyttja prisutvecklingen för att ge extra kärlek till bilen. Polera lacken, rengöra däcken, sudda bort repor och byta broms- och kylarvätska. Förutom att det är trevligt med en ren och snygg bil så är det också en smart investering i bilens livslängd och prestanda, säger Karin Haglund, konsumentbeteendeexpert på Klarna, i ett pressmeddelande.

Det har också blivit mer populärt att prisjämföra sådant som ökat i pris, enligt statistiken. Att jämföra priset på fordonsdelar har ökat med 73 procent (och priset har ökat med 51 procent), bildäck jämförs 20 procent mer (priset åtta procent dyrare) och motorcykelutrustning klickas det elva procent mer på (och priset har ökat med 3,5 procent).