Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Billion Photos/Shutterstock

Blocket inför ny betalningslösning med ökad säkerhet

Att köpa och sälja begagnad bil innehåller alltid ett mått av osäkerhet, oavsett om den är berättigad eller inte. Men nu ska det bli enklare och tryggare att genomföra affären på Blocket.

Har du också stått där, lätt svettig och skakig – kanske när du just betalat alldeles för mycket (fast vad som just då kändes som precis rätt mängd) pengar för din begagnade drömbil på Blocket? Att som privatperson köpa begagnat av en annan privatperson har alltid innehållit samma inslag. Att ta sig till banken mitt på dagen kan ju också vara lite av en svårighet i vissa fall.

Nu lanserar Blocket tillsammans med deras samarbetspartner Rocker den nya betallösningen Blocketbetalning. Lösningen ska innebära en trygg och enkel transaktion mellan privatpersoner vid köp av begagnade varor, som det heter i pressmeddelandet. En kommentar som egentligen inte säger så mycket. Men när vi skärskådar hur det går till så klarnar bilden. Så här beskrivs förloppet i detalj hos Blocket:

1. Säljaren får verifiera sig med BankID hos vår betalpartner Rocker. (köparen får också göra det senare), ange det bankkonto som pengarna ska betalas ut till och fylla i pris. Då skickas ett betalningsuppdrag iväg till köparen! (Tips: Glöm inte att skriva köpekontrakt innan ni genomför betalningen. Finns gratis att ladda ner eller signera digitalt hos oss.)

2. Köparen får ett meddelande att det är dags att betala. Sedan får köparen verifiera sig med BankID, fylla i personuppgifter och godkänna köpet hos Rocker. Allt är tydligt uppspaltat i sammanfattningen, det är bara att signera!

3. Nu är köpet färdigt! Både köpare och säljare får en bekräftelse och kvitto på att köpet har gått igenom (ni kan se bekräftelsen både på Blocket och på er mejl). Har säljaren någon av storbankerna så betalar Rocker normalt ut hela köpesumman inom några minuter. Men det kan ta 1-2 bankdagar för dig med en mindre bank. Köparen får en faktura inom 1-2 vardagar med 14 dagars betaltid och möjlighet till delbetalning.

Här är det tydligt att köparen och säljaren egentligen inte möts rent ekonomiskt, Rocker kliver in som mellanhand och betalar ut pengarna till säljaren samtidigt som köparen blir betalningsskyldig till Rocker. I dagsläget presenteras betalning via faktura med 14 dagars betaltid eller delbetalning som alternativ.

– Vi vill göra det ännu enklare att köpa och sälja saker på Blocket, framförallt när det kommer till affärer av större kommersiellt värde. Tillsammans med Rocker har vi utvecklat en tjänst som ökar tryggheten för våra kunder och som gör det smidigare för säljare och köpare att mötas och handla tryggt av varandra, säger Pernilla Nissler, vd på Blocket.

Än så länge är tjänsten tillgänglig för alla som köper och säljer bilar för mellan 10 000 och 100 000 kronor, men Blocket flaggar för att Blocketbetalning framöver kommer att inkludera såväl högre belopp som fler kategorier av varor.

När kommer affärer på högre belopp än 100 000 kronor att kunna genomföras enligt samma servicemönster på Blocket?

– Vi har just nu flera initiativ i pipen för att förädla produkten, att öka upp beloppet är ett av dessa initiativ som vi hoppas kunna göra senare i år, säger Tero Marjamäki, PR- och presschef på Blocket.

Varför krävs inte Bank-ID-identifiering när en annons läggs ut för att säkerställa identitet hos säljaren?

– Vi har ett aktivt säkerhetsarbete och granskar samtliga annonser som läggs upp och gör löpande kontroller av annonser och användare. Det vi gör med både Blocketbetalning och Blocketpaketet är ju att i transaktionsfasen se till att båda parter är verifierade, säger Tero Marjamäki.

De flesta storbankerna levererar pengar vid en försäljning till säljaren inom 5 minuter, men bland annat Handelsbanken och ICA Banken levererar inom 2 dagar med ert nya betalsystem. Hur går planerna från er sida där?

– Även här jobbar vi på att ständigt förbättra upplevelsen för kund. Rocker samarbetar med tjänsten Trustly för att möjliggöra snabbare utbetalningar och de i sin tur har samarbetsavtal med respektive bank där det pågår förhandlingar löpande, avslutar Tero Marjamäki.