Foto: Glenn Lindberg

BMW stjäls på en minut

Polisen har avslöjat ligan som knäcker startspärrar och tar lyxbilar på ett ögonblick. Kriminalinspektör Jan-Erik Heed tycker att biltillverkarna måste skärpa sig och förbättra stöldskydden.

Det började för 1,5 år sedan med en rutinkontroll av en BMW M3 som körde av färjan från Riga. Bilen visade sig vara reparerad med stulna delar. En vecka senare stannade gränspolisen ännu en BMW M3, vars ägare i förhör erkände att han var på väg till samma bilhandlare, Timofej Alexanian (se reportage i Teknikens Värld 18/2011).

– Vi hade material för att åtala för häleri men vi ville se vilka som låg bakom, berättar kriminalinspektör Jan-Erik Heed.

Utredningsarbetet ledde Jan-Erik Heed (bilden ovan) till Litauen, till en kriminell bransch som handlade med krockskadade och även stulna bilar. Utredningen växte.

– Genombrottet kom när vi gjorde husrannsakan på verkstaden som byggde samman alla bilvrak till bilar som till det yttre såg hela ut. Vi fick med oss deras datorer med mycket dokumentation. Totalt har vi undersökt 400 bilar, och hittat 80 stulna bilar med ett värde av 60 miljoner kronor, berättar Jan-Erik Heed.

Utredningen är unik i sitt slag i Europa och följs med stort intresse av europeisk polis.

– Normalt sett kommer vi bara åt hälarna och kurirerna, de som kör de stulna bilarna. Här kommer vi betydligt högre upp i näringskedjan. Dessutom har vi beslagtagit datautrustningen som de använder när de knäcker bilarnas elektroniska stöldskydd, säger Jan-Erik Heed.

Teknikens Värld får se apparaterna som används av tjuvarna ”på fältet”. Till synes harmlösa apparater i diskreta plastskal.

– Det är inga billiga saker. En sådan här utrustning kostar 30 000 kronor och hanteras av ”professorn” i ligan. Det går att tjuvstarta en BMW X5 på mindre än 30 sekunder, säger Jan-Erik Heed.

Hälarnas och biltjuvarnas verksamhet är organiserad och internationell och även kopplad till annan brottslighet. Stulna bilar kommer från hela Europa och ges nya identiter med bland annat ny styrbox och nya chassinummer. De slaktas på delar och kan också få en ny identitet från en ”ärlig” bil som är svårt krockskadad.

Den gränslösa kriminaliteten har tvingat polisen till nya samarbeten.

– Vi jobbar tillsammans med andra europeiska poliskårer. Nu har vi möjlighet att slå till i andra länder, och som i det här fallet göra en husrannsakan i Litauen, säger Jan-Erik Heed.

De baltiska länderna har blivit ett centrum.

– Tyska polisen har en stående utredningsgrupp i Litauen som jobbar mot bilbrottslighet. Att det har blivit mycket bilbrottslighet i Baltikum tror jag beror på det är relativt fattiga länder med hög teknisk kompetens, säger Jan-Erik Heed.

För att ytterligare försvåra för tjuvarna behöver registreringskontrollen skärpas.

– Bäst vore om det bara var möjligt att registreringsbesiktiga begagnade bilar på tre, fyra stationer i landet. Då skulle de vara specialiserade och kunna stoppa stulna bilar med lånade identiteter och bilar som är reparerade med stulna delar. Dessutom måste biltillverkarna skärpa sig och förbättra stöldskydden, säger Jan-Erik Heed.

Fakta: Ligans metoder

Dessa bilder har polisen funnit på datorer som tagits i beslag vid en husrannsakan på en bilverkstad i Litauen. Reparationerna är så stora att de inte lönar sig om delarna köps ärligt.

BMW: ”Tyvärr gillar tjuvar våra bilar”

Michael de Geer, informationschef BMW Sverige

BMW förekommer ofta i händerna på biltjuvar. Är BMW för lätta att stjäla?

– Nej, absolut inte. Jag har talat med våra experter i München om dessa problem. BMW utvecklar kontinuerligt stöldskyddet och har samma kvalitet på stöldskyddet som andra tillverkare. Men de kriminella hinner ifatt oss. Tyvärr verkar biltjuvar gilla BMW något mer än andra märken.

Gäller det alla BMW-modeller?

– Nej, tjuvarna tar hellre X5 och X6. BMW 7-serie har inte samma efterfrågan. 

Vad gör BMW åt problemet?

– Vi förbättrar stöldskyddet. Men man får komma ihåg att det aldrig går att förhindra alla stölder. Är skyddet för bra kan det leda det till bilrån.