Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bonus-systemet görs om helt – igen

Enligt Tjänstebilsfakta har den planerade förändringen i förordningen om bonus-malus-systemet fastnat och kan komma att ändras igen. 

Vi har tidigare skrivit om att bonuspengarna till laddhybrider ska bantas i sommar efter ett förslag från regeringen. Följt av en sänkning av bonus till elbilar vid årsskiftet.
Enligt detta förslag skulle man införa en maxgräns på 700 000 kronor på bilens inköpsvärde för att de skulle vara bonusberättigade. Samtidigt vill man sänka bonusen för laddhybrider till max 20 000 kronor. Elbilar skulle till en början ligga kvar på 70 000 kronor men sänkas till 50 000 kronor vid årsskiftet 2022/2023. Förändringarna var tänkta att träda i kraft från 1 juli i år. Men förändringen i förordningen har fastnat och inte klubbats.

Enligt uppgifter från Ynnor lämnade till Tjänstebilsfakta underkänner EU utformningen av den nya bonus-delen i förordningen. Därför kan den nu komma att göras om igen innan den ens klubbats igenom. Enligt Ynnor föreslås ett skifte av EU:s förordning från 615/2014 till 1407/2013. Något som enligt Tjänstebilsfakta skulle det drabba den positiva utvecklingen av registrerade bilar med lågt eller inget koldioxidutsläpp hårt.
En stor andel av nybilsförsäljningen av dessa fordon är leasade och mottagare av bonus för leasingbilar skulle enligt Tjänstebilsfakta hindras av EU:s nya förordning. I förordningen tas ”Stöd av mindre betydelse” upp, vilket skulle betyda att Transportstyrelsen ska kontrollera om mottagaren av stöd fått andra stöd under de senaste tre åren till ett högsta belopp om 200 000 euro.

Källor inom regeringskansliet meddelar till Tjänstebilsfakta att denna förändring skulle begränsa bonusutbetalningen till alla leasade bilar.
– Bonus kan endast betalas ut enligt reglerna för statsstöd av ” mindre betydelse” enligt EU är detta belopp 200 000 euro på tre år. Vilket skulle begränsa bonusutbetalningen till alla leasade bilar. Kvar blir då utbetalning till privatpersoners kontant- alt avbetalningsköp. Troligen kan även mindre företag även komma i fråga vid denna tolkning men inga leasade bilar, säger källor till Tjänstebilsfakta.