Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jonathan Weiss / Shutterstock

Brist på hyrbilar i Europa – ökar kraftigt i pris

Europa börjar vakna och nu vill invånarna ut och semestra igen. Dessvärre råder det brist på hyrbilar samtidigt som priserna ökar rejält.

Många har säkert sett fram emot att semestra med bil i Europa nu när sommaren är här och kontinenten äntligen börjar öppna upp efter coronapandemins värsta fas slutligen verkar vara över. Dessa drömmar kan nu vara hotade då det råder stor brist på hyrbilar och de som finns tillgängliga har stigit avsevärt i pris.

Enligt nyhetsbyrån AFP kan bilar i populära turistområden kosta så mycket som 5 000 kronor i veckan, om det ens finns några att hyra överhuvudtaget. Jämförelsesajter visar att genomsnittspriset har gått upp från 2 800 kronor för två år sedan till 3 691 kronor i veckan i år. 

I Spanien har det gått från 1 876 kronor till 2 667 kronor och Italien från 2 535 kronor till 4 127 kronor i veckan. Orsaken till prisuppgången kan härledas direkt coronaviruspandemin. Utan kunder var hyrbilsföretagen tvungna att sälja fordon för att överleva.

– Alla minskade sin flotta drastiskt. Ända fram till våren hade de flesta hyrbilsföretags flottor minskat med runt en tredjedel, säger Europacarchefen Caroline Parot till AFP.

Bilbranschens halvledarkomponentskris har försvårat situationen ytterligare för företagen som inte hinner köpa in nya bilar snabbt nog. Turister som planerat hyra bil under sin Europasemester ges därför rådet att försöka boka sitt transportmedel långt i förväg och inte avvakta tills man är på plats – eftersom det då kan vara för sent.