Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Byte av backspegel – extremt dyrt

Hyr dyr kan en backspegel bli? Bilia tjänar 5 000 kronor i timmen när de byter backspegel på Kjell Bergs Volvo V70. Vi tittar på tre byten av trasiga backspeglar och häpnar över kostnadsutvecklingen.

Volvo V70 2009

Backspegelbyte: 6 000 kr.

Backspeglar sticker ut från karossen och får sig en del törnar. Det är en av de mest skadefrekventa delarna på en bil. Parkeringsskador, passeringssmällar – och ibland ger elmotorn helt enkelt upp.

Det sistnämnda drabbade Kjell Berg i Västerås. En dag ville inte höger backspegel på hans Volvo V70 vika in sig. En viktig funktion i Kjell Bergs fall.

– Jag har bara en centimeter till godo på vardera sida om garageporten. Bilarna har blivit bredare och bredare, men garageporten är lika smal som förr. Att backa in utan att kunna fälla in speglarna är knepigt, berättar Kjell Berg.

Kjell Berg tycker att prissättningen för ett backspegelbyte inte ligger i paritet med den nedlagda arbetstiden.Kjell Berg tycker att prissättningen för ett backspegelbyte inte ligger i paritet med den nedlagda arbetstiden.Kjell Berg tycker att prissättningen för ett backspegelbyte inte ligger i paritet med den nedlagda arbetstiden.
Kjell Berg tycker att prissättningen för ett backspegelbyte inte ligger i paritet med den nedlagda arbetstiden. Foto: Patrik Lindgren

Bilia, Volvo-handlaren i Västerås, kontaktades för en backspegelreparation.

– De sade att en reparation av höger backspegel skulle gå på omkring 6 000 kronor. Bara de skadade delarna i backspegeln skulle kosta omkring 4 000 kronor i material och själva arbetet skulle gå på runt 2 000 kronor. Det är ju inte klokt, säger Kjell Berg.

För att få ner kostnaden köpte Kjell Berg därför en begagnad spegel på en skrot i Västerås. 1 700 kronor fick han ge för en komplett backspegel, ett ovanligt lågt pris med tanke på att spegeln är både elstyrd och har dödavinkelvarning. En ny, komplett V70-spegel med BLIS-funktion (döda vinkel-varning) kostar 8 691 kronor hos Bilia.

Kåpan flyttas över från den gamla spegeln, så någon lackering behövs inte.

Så återstod bara monteringen. Tid bokades på Bilia-verkstaden i Västerås.

Att byta en backspegel kan betraktas som en rutinåtgärd på skadeverkstaden. Det finns förmodligen mekaniker som skulle kunna göra det med förbundna ögon. Därför är det inte konstigt att Bilia har fast pris på arbetet – 2 488 kronor, inklusive 90 kronor i förbrukningsmaterial.

Men det som fick Kjell Berg att känna sig blåst av Bilia var tidsåtgången i relation till kostnaden.

– Jag var med på verkstaden medan arbetet­ gjordes. Det tog inte mer än en halvtimme, sedan var bilen klar, berättar Kjell Berg.

Att jobbet görs snabbt är förstås bra, men priset förvånar. Räknat på en halvtimmes arbete motsvarar det fasta priset en timdebitering på 4 794 kronor.

– Jag sade till verkstadschefen att det måste vara fel på prissättningen. De hävdade dock att de absolut inte har gjort något fel. De skyllde på att det är ett fast pris som de måste följa. Men att kalkylera med flera timmars arbete för en åtgärd som bevisligen tar 30 minuter för mekanikern måste vara fel, menar Kjell Berg.

Anders Rydheimer, marknadschef på Bilia AB, ger svar angående arbetskostnaden.

– Det stämmer att det är fast pris på detta arbetet. Ibland går vissa arbeten snabbt och andra tar längre tid. Våra erfarna tekniker har lång erfarenhet och har genomgått många utbildningar vilket resulterar i att arbetet gick snabbt denna gång. Vidare är arbetet förberett innan kunden besöker oss och vid byte av spegel krävs ofta till exempel uppdatering av mjukvara.

Mazda 626 1998

Backspegelbyte: 3 106 kr.

Ett spegelbyte behöver inte kosta som hos Volvo. Ett märke som uppenbarligen inte anfrätts av premiumprissättning på verkstaden är Mazda. Catherine Sundin har en Mazda 626 från 1998. Tio år äldre än ovanstående Volvo V70 och enbart elstyrd och eluppvärmd.

– Jag skulle backa ut från uppfarten och missade att grinden inte var helt öppen. Backspegeln hakade i grinden och gick i kras, berättar Catherine Sundin.

Ett backspegelglas är rätt lättknäckt om man råkar fastna i någonting.Ett backspegelglas är rätt lättknäckt om man råkar fastna i någonting.Ett backspegelglas är rätt lättknäckt om man råkar fastna i någonting.
Ett backspegelglas är rätt lättknäckt om man råkar fastna i någonting. Foto: Patrik Lindgren

En lackerad komplett backspegel kostar 2 359 kronor hos Mazda-handlaren. Själva arbetet att byta backspegel tar man 747 kronor för, mindre än en tredjedel jämfört med vad Volvo tar för backspegelbyte på en V70.

– Men det är ju ändå en kostnad som man reflekterar över. Den här bilen är ju inte värd så mycket, säger Catherine Sundin.

Det går att komma billigare undan. Bildelar på nätet kostar ofta en bråkdel av vad märkeshandlarna tar. Med grundlackerad kåpa kostar samma Mazda-backspegel 405 kronor på bildelaronline24.se. Är elmotor och värme inte trasigt kan det för övrigt räcka med att byta spegelglas. Det kostar 813 kronor hos Mazda-handlaren. Har man tur kan man hitta ett glas hos en fristående reservdelshandlare, och då kan det priset stanna på en hundralapp.

Det allra billigaste (men kanske inte det bästa) sättet att laga spegelglaset är att köpa klippbart spegelglas på Biltema för 70 kronor.

Fiat Panda 1989

Backspegelbyte: 126 kr.

Som av en händelse har jag själv ett privat backspegelbytesbehov. På min Fiat Panda har inställningsmekanismen gått sönder på höger sida. Det innebär inget dyrt elmotorbyte. Inställningen är nämligen i högsta grad en mekanisk affär. En spak genom dörren vrider och vänder på spegelglaset utanför. Eftersom bilen är så smal är det heller inget större problem att nå spaken på passagerardörren från förarplatsen.

Tre skruvar och 126 kronor. Så smidigt är det på en Fiat Panda.Tre skruvar och 126 kronor. Så smidigt är det på en Fiat Panda.Tre skruvar och 126 kronor. Så smidigt är det på en Fiat Panda.
Tre skruvar och 126 kronor. Så smidigt är det på en Fiat Panda. Foto: Glenn Lindberg

Att köpa en ny backspegel är inte ruinerande. Jag jämför utbudet på nätet och fastnar för spegeln som motordoctor.se erbjuder för 126 kronor. Jo, du läste rätt. Det går 2019 att köpa en ny backspegel för 126 kronor. Prissättningen på de flesta Fiat Panda-delar är för övrigt så låg att begagnathandel från bilskrotar känns fullständigt överflödig. Jag beställer backspegeln och en del andra delar som kan vara bra att ha. Det är ju så billigt att det är svårt att låta bli.

Monteringen är nästa glädjeämne. Medan monteringen av en backspegel på en modern bil kräver ett visst intresse för bilskruvning är backspegelbytet på en Panda så generande enkelt att min mops skulle klara av det. Och Trogmeyer är inte ens händig, han har mopstummen mitt i tassen.

Tre skruvar skruvas ur, spegeln byts och sedan skruvas tre skruvar på. Klart!