Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fahroni / Shutterstock

Chockhöjning av priser på privatleasing

Minns du när man kunde privatleasa en bra småbil för 1 795 kronor i månaden? I dag har priserna gått i taket. Volkswagen ID.4, landets mest sålda elbil, kostar i vinter 8 200 kronor i månaden att privatleasa. Hur blev det så här?

För exakt fyra år sedan kostade Toyota Aygo 1 795 kronor att privatleasa, med service och försäkring. I dag kostar en ny Toyota Aygo 2 784 kronor, en ökning med 55 procent.
Prisökningen är inte ovanlig. Billiga bilar för under 2 000 kronor per månad har i dag nästan helt försvunnit från privatleasingmarknaden. En av få bilar som kvalar in under 2 000 kronor per månad är lågprismärket Dacia, vars instegsmodell Sandero fortfarande kan leasas för 1 990 kronor per månad. Se det som ett undantag.

Eldrivna bilar har höjts mest. För tre år sen kunde man leasa en elbil för 2 495 kronor per månad. I alla fall om man nöjde sig med en MG ZS, billigaste elbilen på marknaden när den lanserades 2019. I dag är det svårt att överhuvudtaget hitta leasingkontrakt med elbilar.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.