Däck till elbil kostar skjortan
Tunga elbilar kräver stora hjul och däck med högt belastningsindex för att få ekvationen att gå ihop. Men ekvationen brister kapitalt vad gäller kronor och ören – däcken blir svindyra.
Ska däck till elbilar bli dyrare bara för att de ska sitta på en tung bil, trots att de är byggda för lägre toppfart? Stora fälgar gör att det borde gå åt mindre mängd råmaterial vid däcktillverkningen – trots det sticker priset för den här typen av däck uppåt rejält. Varför?
Frågorna är ytterst förbryllande, men detta är verklighet inom däck- och fordonsindustrin just nu. Men viktigast av allt – det drabbar dig som konsument då däck kostar skjortan. Normalt sett blir däcken billigare ju lägre toppfart de är godkända för (hastighetsindex), men inte när det gäller däck till elbilar.
Den höga tjänstevikten hos elbilar gör att däckdimensionen måste bli större – helt beroende på att mindre dimensioner än så länge inte klarar av tyngden från fordonen i fråga. Därför har majoriteten av elbilarna tagit ett rejält kliv uppåt i dimension.
Skoda Enyaq iV 80 standardutrustas med dimension 235/55 R19 fram och 255/50 R19 bak, dimensioner som för bara några år sedan var otänkbara till en vanlig familjebil. Räkna med minst 12 000 kronor för en ny uppsättning däck, monterat och klart. Vilket kan jämföras med runt 5 000-6 000 kronor för likvärdig omgång premiumdäck i standarddimension till exempelvis en Skoda Superb.
Vid test av Volkswagen ID.4 1St Max noterade vi ännu mer extrema dimensioner, 235/45 R21 fram och 255/40 R21 bak. Räkna med från 15 000 kronor för en ny omgång däck.
Alla däck har ett angivet hastighetsindex. Det talar om vilken maxhastighet som däcket är konstruerat för, något som för de allra flesta av oss bara blir en teoretisk siffra. Men regler är regler och reglerna säger att bilen måste vara utrustad med däck vars hastighetsindex klarar bilens konstruktiva toppfart.
Däckstorlekar likt de till testade Volkswagen ID.4 1St Max fanns tills alldeles nyligen bara i hastighetsklasser för toppfart runt 300 km/h – vilket blir lätt parodiskt då Volkswagen ID.4 har toppfart på 160 km/h. Men detta har däckindustrin rått bot på och levererar nu däck med hastighetsklass T vilket innebär att de är godkända för 190 km/h, trots den stora dimensionen.
Hastighetsklasser däck
Q max 160 km/h
R max 170 km/h
S max 180 km/h
T max 190 km/h
H max 210 km/h
V max 240 km/h
W max 270 km/h
Y max 300 km/h
ZR över 240 km/h
ZR+Y över 300 km/h
Historiskt sett har lägre hastighetsklass alltid inneburit lägre pris och det är här det släpar efter. För trots att de nya däcken har betydligt lägre hastighetsklass så kostar de skjortan – minst lika mycket som för däck som klarar 300 km/h.
Varför däcken är så dyra är ett mysterium. För inte kan det väl vara så att konsumenten ska behöva betala runt 2 000 kronor per däck för att täcka däcktillverkarnas utvecklingskostnader? När vi väger olika däckdimensioner så blir det tydligt att materialåtgången är långt ifrån kraftigt varierande. Ett 225/50 R17-däck, en av de vanligaste dimensionerna för mellanklassbilar under de senaste tre åren, väger runt 9,5 kg och ett 235/30 R20-däck 9,8 kg. En grov uppskattning säger att ett 255/40 R21-däck, som på Volkswagen ID.4, väger 11,5 kg. I runda slängar 20 procent tyngre, men runt 150 procent dyrare – eller mer.
Däckdimension från A till Ö
Låt oss ta 255/40 R21 som en exempeldimension, där 255 anger hur brett däcket är i millimeter räknat. Talet 40 anger hur hög däcksidan är, i procent räknat av däckbredden. Bokstaven R betyder att det handlar om ett radialdäck, vilket är den enda konstruktionstypen för personbilsdäck i dag. Talet 21 anger i tum räknat att däcket är avsett att monteras på en 21-tumsfälg, det vill säga den diameter som fälgen har.
Sedan har vi belastningsindex och hastighetsklass (se tabell tidigare i artikeln). Efter dimensionen står det två eller tre siffror och en bokstav, exempelvis 107T. Talen är en kod för hur mycket belastning som däcket får bära i kilo, vilket i det här fallet innebär att däcket får belastas med upp till 975 kg.
Byter du däck ska du inte ha ett lägre index än vad som står i registreringsbeviset. Bokstaven T anger vilken hastighetsklass som däcket har, separat lista över de olika hastighetsklasserna hittar du här intill. Du måste ha sommardäck med hastighetsklass som klarar den så kallade konstruktiva toppfarten som din bil har. På vinterdäck räcker hastighetsklass Q (160 km/h).
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se