Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Uppförslut, snö och tre likadana bilar – men tre olika typer av däck
2 AV 2
Foto: Teknikens Värld / Expressen Lifestyle

Däckkostnaden skenar för elbilar

Från att ha varit en mindre del av driftskostnaden till att motsvara en rejäl del av kakan – däckkostnaden för elbilar kan bli extremt hög. I värsta fall 900 procent högre. Det här måste du se upp med.

Är du beredd att betala uppemot, eller mer än, 15 kronor per mil i däckkostnad för din elbils sommardäck? Kanske gör du det redan nu, utan att märka det. En sak är säker. Vissa elbilar kan slita däck på ett sätt som står helt i en klass för sig själv vid normal vardagskörning, jämfört med likvärdiga bilar med förbränningsmotorer. Vad värre är, miljöbelastningen med ökat slitage och kostnaden involverad talas det tyst om. Bilbranschen verkar helt fokuserad på räckvidd och väljer att blunda för ökat slitage, något som drabbar dig som slutkund ekonomiskt.
Däckkostnaden historiskt sett har, för normala vardags- och familjebilar, motsvarat en mindre del av bilens totala driftskostnad. Om vi bortser från värdeminskningen har bränslekostnaden alltid varit stor, det går inte att komma ifrån. Sedan har vi försäkring, service, kapitalkostnad, skatt och däck. Skatten har sedan 1 juli 2018 blivit allt högre för fossilbilar och därmed kan den posten spela in allt mer. Såvida bilen inte har varit undantagen från skatten och bara varit belagd med schablonkostnaden om 360 kronor per år – vilket gäller alla elbilar och de flesta laddhybrider.

Just däckkostnaden har historiskt sett kunnat hållas nere, av flera anledningar. För enkelhetens skull tar vi en populär bil som exempel för att förklara. Exempelbil ett blir Volkswagen Passat Sportscombi GT 2,0 TDI 4Motion 190 DSG – en bil som standardmonterades med däck i dimension 215/55 R17. Vi testade just en sådan Passat i Teknikens Värld nummer 2/2020 och här hittar vi direkt en faktor som sticker ut – bilens vikt. Den näst intill fullutrustade testbilen vägde 1 763 kg tjänstevikt (inklusive full tank och 70 kg förare) när vi ställde den på vågen. Långt ifrån lätt, men det ska visa sig vara en extremt stor skillnad jämfört med en likvärdig elbil. För vikten är en av de stora anledningarna till varför däckslitaget ökar så radikalt för elbilar.

Vår ena exempelbil, en dieseldriven Volkswagen Passat Sportscombi GT 2,0 TDI 4Motion 190 DSG.Vår ena exempelbil, en dieseldriven Volkswagen Passat Sportscombi GT 2,0 TDI 4Motion 190 DSG.Vår ena exempelbil, en dieseldriven Volkswagen Passat Sportscombi GT 2,0 TDI 4Motion 190 DSG.
Vår ena exempelbil, en dieseldriven Volkswagen Passat Sportscombi GT 2,0 TDI 4Motion 190 DSG. Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle
https://datawrapper.dwcdn.net/XKLem/2/

Volkswagen ID.4 blev för många den moderna Passaten, den är vår eldrivna exempelbil. Om du hade en Passat som tjänstebil var det inte alls otroligt att du fick ut en ID.4 när det var dags att byta. Kanske till och med en fyrhjulsdriven GTX? Vi låter GTX-versionen stå som jämförelse mot vår fyrhjulsdrivna Passat. En riktigt stor skillnad märks direkt på vikten, vår testade ID.4 GTX (Teknikens Värld nummer 26/2022) väger 2 300 kg tjänstevikt. Skillnaden gentemot Passat är 537 kg, ID.4 GTX är alltså drygt 30 procent tyngre. Kraftutvecklingen i elbilarna är en annan högst påverkande punkt, den kanske mest påverkande. Det initiala vridmomentet hos elbilen ger ökat däckslitage, oavsett om du har en lugn körstil eller inte.

Det här är inte något vi tycker. Påståendena backas upp av rader av läsare som hört av sig i ärendet. Även om däcktillverkarna inte säger det öppet vet vi också via våra kontakter att kundtjänstklagomål i det här ärendet är vanliga.
Utöver detta har vi tagit del av interna testresultat från däckbranschen, som visar på samma sak. Slitaget vid högst normal körning i lagstadgade hastigheter med snitthastighet runt 70-80 km/h blir abnormt högt. Minskat mönsterdjup och gummiblandningarna som används i däcken speciellt anpassade till elbilar pekas internt ut som de mest bidragande faktorerna till det ökande slitaget. Men det är inte lätt att få folk att prata. Ämnet målas upp som extremt känsligt, när biltillverkarna jagar längre räckvidd för elbilarna.
De interna tester vi har tagit del av från däckbranschen, som vi inte kan berätta var de kommer ifrån, stödjer resonemanget om sämre livslängd fullt ut. De värsta resultaten talar om däck som slitits ut på under 1 000 mil. Vid normal körning, på en vanlig eldriven vardagsbil med standarddimensioner monterade.

LÄS OCKSÅ: Så bra är elbilars fyrhjulsdrift

Nästa negativa punkt rör dimensionerna, elbilarna har oftast betydligt större hjul än jämförbara fossilbilar. Allt för att minska rullmotståndet. Större hjul innebär högre kostnad per både däck och fälg i inköp, men det tar inte slut där. Många elbilar utrustas med olika dimension fram och bak. Anledningen är oftast att biltillverkaren vill begränsa luftmotståndet. Resultatet för dig som brukar bilen blir att du inte kan skifta däck mellan axlarna för att på så sätt optimera slitaget.
Vår eldrivna exempelbil drabbas av just detta, den hade 235/50 R20-däck fram och 255/45 R20 bak. Bridgestone Turanza Eco med AO-märkning vilket indikerar Audi/VW. På dackonline.se hittar vi däcken, de smalare framdäcken kostar 4 500 kronor – per styck. De lite bredare bakdäcken 4 000 kronor styck, totalt 17 000 kronor för en omgång. Klarar du 1 000 mil kostar det dig 17 kronor per mil i ren däckkostnad. Klarar du 1 500 mil blir det 11,33 kronor per mil och skulle du klara 2 000 mil blir det 8,50 kronor per mil – sett till enbart däckens kostnad. För den dieseldrivna Passaten kostar däcken runt 1 800 kronor styck, 7 200 för en omgång till bilen. Vi räknar 4 000 mil i livslängd vilket ger en milkostnad på 1,80 kronor.

Om ID.4 skulle gå lika långt på en däckuppsättning som Passat, då hade däckkostnaden ändå varit mer än dubbelt så hög – räkna med 4,25 kronor per mil. Med stor sannolikhet kommer du att behöva byta långt tidigare, allt tyder på det. Och då blir däckkostnaden i värsta fall drygt 900 procent högre. Vem bär skulden? I våra ögon biltillverkarna, de sätter specifikationen för däck som standardmonteras på deras bilar.

Vår andra exempelbil, en eldriven Volkswagen ID.4 GTX.Vår andra exempelbil, en eldriven Volkswagen ID.4 GTX.Vår andra exempelbil, en eldriven Volkswagen ID.4 GTX.
Vår andra exempelbil, en eldriven Volkswagen ID.4 GTX. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
https://datawrapper.dwcdn.net/46zFm/2/