Dagens dieselpris jämfört med senaste tio åren
I dag kostar en liter diesel i Sverige över 25 kronor. Det är flera kronor lägre än för bara några veckor sedan, men också tio kronor mer än i fjol. Nu tar vi en titt på dieselprisets utveckling det senaste årtiondet.
En skakig omvärld blev ännu skakigare i samband med Rysslands attack på Ukraina den 24 februari 2022. Osäkerheten slog till med full kraft och drivmedels- samt energipriser började skena vilket kraftigt har bidragit till den finansiella oro med tillhörande hög inflation som nu råder runt om i världen.
Priset på diesel som tankas vid svenska drivmedelsstationer har inte kommit undan utan har i år påverkats rejält av allt som sker i vår omvärld, inklusive beslut som tas inom Sveriges gränser. Exempelvis är inblandningen av biodrivmedel, den så kallade reduktionsplikten, som i år är uppe i 30,5 procent för diesel vilket fördyrar bränslet.
Att den tillfälliga skattesänkningen på bensin och diesel mellan 1 maj och 30 september inte längre finns kvar gjorde dieseln 1 krona och 31 öre dyrare över en natt, från sista september till första oktober. Dagarna därefter fortsatte dieselpriset att öka och den 10 oktober nåddes en ny rekordnivå på 28,52 kronor per liter.
Inte heller en väldigt svag svensk krona gentemot dollarn gör det hela bättre. I början av året kostade en dollar cirka nio kronor, för ett par veckor sedan var dollarkursen uppe och nosade på nästan elva kronor.
Över 28 kronor är vi inte i dag, drivmedelspriserna har backat en aning och i skrivande stund kostar en liter diesel på bemannade drivmedelsstationer i Sverige på 25,12 kronor. En 60-literstank kostar därmed 1 507 kronor och 20 öre att fylla. En summa som svider i många plånböcker.
Även om drygt 25 kronor vid dieselpumpen är lägre än för bara några veckor sedan är priset fortfarande på historiskt hög nivå. Det räcker att vi vrider tillbaka klockan till början av året för att se att dieseln då låg på lite drygt 20 kronor per liter. Innan tolvslaget vid senaste årsskiftet låg priset mer än en krona lägre, drygt 19 kronor per liter. Förklaringen ligger i nämnda reduktionsplikt som vid årsskiftet ökade inblandningen av förnybara biodrivmedel.
LÄS OCKSÅ: EU tillåter Sverige att ta bort skatt på bensin och diesel
I tabellen nedan ser vi snittpriserna för diesel per månad under de senaste tio åren. Tittar vi på september 2020, med andra ord för bara drygt två år sedan, betalade dieselbilsförarna 13,82 kronor per liter. En 60-literstank kostade ”bara” 829 kronor och 20 öre. Snittpriset för innevarande månad (november 2022) är nästan det dubbla – 1 594,20 kronor för en 60-literstank, eller 26,57 kronor per liter.
Tittar vi ännu längre tillbaka hittar vi rejält låga priser. Ett exempel är vad de svenska julbilisterna fick betala för dieseln i snitt i december 2015, nämligen 11,71 kronor. Literpriset var då bara 42 procent av det rekordpris vi såg i Sverige i oktober i år.
Tabellen nedan inleds med snittpriset för januari 2013 som var 14,64 kronor per liter. I dagens penningvärde, med uppräkning för inflation, motsvarar det 18,02 kronor.
Ett annat exempel är pristoppen på 16,70 kronor i oktober 2018, det motsvarar i dag 19,39 kronor.
Medellönen per månad i Sverige har under perioden ökat från 30 600 kronor (2013) till 37 100 kronor (2021). Trots stigande medellöner även under 2022 har den så kallade reallönen sjunkit, det vill säga vad som finns kvar i plånboken när hänsyn till inflation har tagits. Exempelvis ökade lönerna med 2,8 procent i augusti (jämfört med augusti i fjol) men reallönerna minskade med sju procent, inklusive ränteeffekter, under samma period.
Med andra ord har människor i genomsnitt mindre pengar att röra sig med i dag jämfört med för ett år sedan, samtidigt har dieseln blivit ungefär sju kronor dyrare (40 procents ökning).
LÄS MER: Regeringen och SD eniga om sänkt skatt på drivmedel
https://datawrapper.dwcdn.net/kFIT3/1/MISSA INTE: Så mycket kostade bensinen i relation till lönen
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se