Bensin och diesel är dyrare än någonsin, så även biobränslen som etanol och HVO100. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Därför går priset på miljöbränsle upp när oljan blir dyrare

Rysslands invasion av Ukraina har fått följden att redan ökande drivmedelspriser nu skenat. Importen av rysk råolja har stoppats och driver upp priset på bensin och diesel. Men varför följer miljöbränslen som HVO100 och etanol samma kurva?

Tack vare statliga subventioner såg vi en etanolboom för drygt femton år sedan, något som ledde till att etanoldrivna bilar under helåret 2008 stod för hela 68,4 procent av försäljningen. Det hårdsatsades på bränslet och under flera år såg det lovande ut. Den miljövänliga etanolen var under flera år även billigare att tanka än bensin även om förbrukningen med E85 stiger på grund av lägre energitäthet.
Sedan dess har intresset för bränslet dalat och flera biltillverkare har slopat tillverkningen av bilar som kan tankas med E85. Det tros bero på bland annat ett högre E85-pris, men kan även relateras till mekaniska problem hos de bilar som körs på E85. I en undersökning som Svenska Dagbladet gjorde 2014 menade verkstäder att ”etanol är torrt och aggressivt” och att det sliter mer på bilarnas komponenter än om man tankar bensin.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill