”Det är för krångligt att ha elbil i Sverige”
En mängd olika appar och sällan rätt information om tillgänglighet eller effekt. Laddnätverket ChargePoints Antti Vainio är besviken på hur Sverige hanterar vardagen för elbilsägarna. ”Det är fortfarande alldeles för krångligt att köra och ladda elbil i Sverige”, säger Vainio.
Det var på hösten 2020 som dåvarande energiministern Anders Ygeman satte sig ner med bil- och laddinfrastrukturbranschen för att försöka få ordning på och förenkla den publika laddningen av elbilar.
Enligt Ygeman var det både för krångligt att betala för sin laddning och för svårt att hitta rätt bland mängden tjänster som fanns på marknaden.
Ministern hotade med nya lagar om inte branschen skapade lite mer ordning och reda.
Sen hände inte mycket.
Betalningen har förvisso blivit enklare då flera erbjuder kortbetalning vid laddstolpen men det är fortfarande svårt att få rätt information.
Internationella laddnätverket ChargePoints Antti Vainio, som tidigare arbetat som politiskt sakkunnig åt infrastrukturministern Tomas Eneroth, är delvis kritisk till Ygeman och politikerna.
– Det fokuserades lite för mycket på betalning och för lite på information och möjlighet att ladda bilen. Betalningen är bara en liten del av problemet, eller lösningen, säger Antti Vainio.
ChargePoint är verksamma i 18 olika länder och kan därmed jämföra mellan de som gjort rätt och de som gjort fel.
– I till exempel Danmark gick politikerna in tidigt och bestämde hur det skulle fungera. Och i flera länder är det bättre än i Sverige, trots att det i många fall är samma aktörer. Vi har en bild av att vi är så långt framme tekniskt, men i det här fallet stämmer det inte.
Vainio befarar att krånglet kommer att bromsa omställningen till elbilar.
– Det är en sak när entusiaster och tekniskt intresserade ska börja köra elbil. De lär sig snabbt hur det går till och vilka appar och tjänster som behövs. Men det är en helt annan sak när den stora massan av människor ska börja med något nytt. Då måste det vara väldigt mycket enklare. Enklare än i dag.
Det Antti Vainio efterfrågar är en större förståelse för hur elbilsägaren använder sin bil och hur laddningen går till.
– De allra flesta laddar sin bil hemma eller möjligen på jobbet. När de ska ut och resa vill de gärna veta var laddplatserna finns, och då alla laddplatser – inte bara vissa, och de vill veta effekten och tillgängligheten.
Problemet med att vissa står för länge vid en laddplats och därmed hindrar tillgängligheten är ett enkelt problem att lösa enligt Vainio. Det är också viktigt att kunna boka en plats vid en laddstation.
– Det går att skapa funktioner som gör det dyrare att ladda efter en viss grad av laddning i batteriet.
Flera aktörer har olika affärsmodeller och det anser Antti Vainio är bra.
– Vi kan enkelt skapa modeller för olika behov. En prenumeration och lägre pris per laddning eller olika priser för olika grupper. Det här kommer att utvecklas mycket framöver. När vi träffar kunder som vill bygga en laddinfrastruktur blir de ofta förvånade över hur mycket som går att göra med mjukvaran.
– I USA bygger vi ett ultrasnabbt DC-nätverk med 400 stationer tillsammans med Mercedes. Där kan vi skräddarsy upplevelsen för olika grupper.
Enligt Vainio finns det många tekniska lösningar som fungerar bra var för sig men branschen behöver komma överens om hur de ska samarbeta för kundernas bästa. Så kallad ”roaming” mellan olika aktörer skulle kunna skapa en miljö där elbilsägarna får tillgång till all nödvändig information.
– Det ska vara lätt att ladda och att ladda elbilen är en del av upplevelsen. Vi kommer säkert att få allt fler laddplatser när affärskedjor förstår att de kan tjäna pengar på att kunderna står stilla i 30 minuter. I framtiden kommer fler att locka med laddplatser för att få kunder till sin verksamhet.
Antti Vainio ser också att fler företag bygger laddplatser för både kunder och anställda.
– Det vanliga bland företagen är att de inte riktigt tänker på helheten och långt fram. I framtiden kommer alla att köra elbil, det är bara en tidsfråga, och då behöver vi tänka nytt och annorlunda. Ett företag kan också enkelt tjäna pengar på ett erbjuda publik laddning och även den tjänsten kan ha olika betalningsmodeller för olika grupper.
Enligt Vainio bör branschen göra det Ygeman bad om redan 2020 – skapa en enklare vardag för elbilsägarna och därmed skynda på omställningen.
– Jag hoppas att vi i framtiden kan tänka tillbaka på den här perioden i Sverige och säga: ”kommer ni ihåg vad krångligt det var då i början”.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se