Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det finns seriösa bilvärderingstjänster – men se upp för bluffaktörerna

Bilvärderingstjänsterna på nätet poppar upp som svampar ur marken. En stor del av dem kör med fula metoder för att lura människor på pengar, men det finns också ärliga aktörer och det är till dem du ska vända dig när du ska värdera en bil.

Förra sommaren gick Konsumentverket ut med en varning för oseriösa bilvärderingstjänster på Internet. Ofta rör det sig om att de vid en första anblick ser ut att vara kostnadsfria, men efter genomförd värdering dimper det ned i brevlådan en faktura på 750 kronor (75 euro, mer eller mindre ett standardbelopp i sammanhanget) som ska betalas. Det är inte ovanligt att de oseriösa aktörerna annonserar på Facebook och på så sätt är det många personer som kommer i kontakt med bluffmakeriet.

Det är också normalt att beställaren av en värdering friskriver sig från den lagstadgade ångerrätten som finns vid beställning på Internet eller per telefon, det vill säga avtal på distans, och som annars ger beställaren rätt till 14 dagars ångerfrist. Men att beställaren friskriver sig från ångerrätten framgår oftast inte förrän det är försent, det vill säga då man noterar tjänstens skyhöga prissättning (om man nu gör det i detta skede).

Själva värderingstjänsten kan många gånger också vara under all kritik med felaktiga värderingar på bilar.

Under hösten förra året och fram till i dag har polisen och Konsumentverket fått in anmälningar från hundratals privatpersoner som känner sig lurade av bilvärderingstjänster där bland annat avgiften inte framgår. Lägg därtill ett stort mörkertal för alla dem som inte hört av sig utan betalat fakturorna av ren rädsla för att hamna hos kronofogden.

Ibland kan det till och med vara så att den som har beställt värderingen inte faktureras. I stället är det ägaren av bilen som ovetande om beställningen får en faktura. Detta eftersom värderingen baseras på en bils registreringsnummer.

Det har till och med gått så långt att personer som varken utfört värdering eller äger en bil har fått fakturor. Blufföretagen verkar skicka ut fakturor på måfå. Då gäller det verkligen att bestrida fakturan (se länkar längs ned i artikeln).

Förfallodatumet på fakturorna från de oseriösa aktörerna är oftast korta och betalas inte fakturan läggs genast ett par hundralappar på det ursprungliga beloppet. Inga påminnelser kommer och några inkassoställda krav dyker inte heller upp eftersom de oseriösa företagen, som inte sällan opererar från utlandet (ofta Baltikum), är just oseriösa. I stället hotar de med hembesök om en faktura inte betalas.

Det finns seriösa bilvärderingstjänster

Men det finns seriösa värderingstjänster på nätet, sajter du ska besöka när du vill värdera din bil eller någon annans bil som du kanske har hittat via annons.

En seriös och väldigt stor aktör är Teknikens Världs samarbetspartner Bilpriser.se som har värderat bilar på nätet i ungefär tio år. Bilpriser.se är inte bara seriösa, det är dessutom helt gratis att värdera en bil via deras sajt.

Jonas Björkman, vd på Bilpriser.se, tycker att det är en tråkig utveckling på nätet som drabbar de seriösa värderingstjänsterna.

– I stället för att flasha med www-adresser, som de tidigare gjorde, har de nu gått över till att annonsera på sociala medier, exempelvis Facebook, och når därför ut till en ännu bredare publik. Kolla upp företaget som sköter tjänsten innan du värderar bilen. Hittar du inte företaget på de olika bolagssajterna på nätet ska du dra öronen åt dig, säger Jonas Björkman.

Bilpriser.se gjorde 17,7 miljoner värderingar under 2014.

De oseriösa aktörerna har ofta sajter som ser gamla ut eller ser ut att vara hopslängda på kort tid och är ofta placerade under domäner som .net och .com. Svenska seriösa företag är sökbara i svenska företagsregister och är oftast placerade under den svenska .se-domänen. Många gånger kan även domännamnet kännas osvenskt, det kan också vara en varningsklocka.

Googla innan du använder en tjänst. Det är inte ovanligt att man hittar andra som har råkat ut för bluffmakarna och varnar därför på forum och liknande.

Här är ett axplock av oseriösa aktörer som figurerat senaste tiden. Samtliga har gemensamt att de är bolag registrerade i baltländerna:

autopriser.net

auto-fax.com

autoscandic.com

autonorden.com

bilenspris.com

polisens hemsida och Konsumentverkets hemsida kan du läsa mer om hur du bestrider en faktura.