Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Detta är svenskarnas drömbil

Nu är det avgjort! En undersökning bland svenskar över 18 år ger oss svart på vitt vilket bilmärke som bäst illustrerar drömbilen.

YouGov har på uppdrag av Blocket Fordon låtit undersöka vilka drömbilar svenskar har. Som svarsalternativ hade de 1 203 respondenterna, minst 18 år gamla och av båda könen, bilmärken att välja mellan, inte bilmodeller.

När svaren sammanställts står åter Volvo som vinnare, det vill säga den bil som fler svenskar ser som drömbil än någon annan. Volvo har till och med stärkt sin position från fjolårets undersökning.

 Så här ser en svensk drömbil utan pixlar på sig. Volvo S60 T8 Polestar är det vi ser, en bil som vi var iväg och körde i USA under förra året.

Tesla är fortsatt tvåa på listan men har jämfört med i fjol tappat en hel del anhängare, dock växer antalet sökningar efter den amerikanska elbilstillverkarens modeller ständigt på Blocket. Men det räcker inte för att ta sig förbi ”uddamärken” som Ferrari, Dodge och Pontiac.

– Vi ser en fortsatt stadig ökning i sökningarna efter Tesla och det är spännande att bilmärket är de yngre svenskarnas drömbil. Intresset för elbilar har blivit större under 2019. Alltjämt är det Volvo som fortsätter att ligga närmast svenskarnas bilhjärtan, säger Tero Marjamäki som är pressansvarig på Blocket.

Foto: Martin Öberg

 Tesla ligger också bra på det i jakten på titeln som svenskarnas drömbil. Nya modellen Model 3 har fått mycket uppmärksamhet. På bilden ses dock modellen Model S.

Fler drömmer om Toyota än VW

Noterbart är att fler har Toyota än Volkswagen som drömbil. Kan det vara nya Supra och GT86 som avgör till japanens fördel?

Nytt märke på topp tio-listan är Chevrolet på plats åtta. Att Chevrolet har kommit upp sig ser Blocket hänger samman med allt fler annonssökningar på exempelvis Corvette och Camaro, två klassiska Chevrolet-modeller.

Topplista svenskars drömbil 2019 (2018)

1. Volvo 12 % (11 %)

2. Tesla 8 % (11 %)

3. BMW 7 % (7 %)

4. Audi 7 % (6 %)

5. Mercedes 7 % (5 %)

6. Porsche 5 % (5 %)

7. Toyota 4 % (4 %)

8. Chevrolet 3 % (ny)

9. Volkswagen 3 % (3 %)

10. Ford 2 % (3 %)

Mest sökta bilarna på Blocket just nu

1. BMW

2. Volvo

3. Mercedes

4. Saab

5. Porsche

6. Audi

7. Chevrolet

8. Cadillac

9. Toyota

10. Ford

11. Jaguar

12. Dodge

13. Opel

14. Pontiac

15. Ferrari

16. Tesla

17. Skoda

18. Kia

19. Buick

20. Jeep