Dieselgate: Överväger att dra Audi inför domstol

Många bilägare har hört av sig till oss och är missnöjda med sina bilar efter Volkswagens åtgärd. En av dem är Byron Törnström som är så missnöjd att han planerar att ta saken i egna händer och dra Audi inför domstol.

Volkswagen säger sig vara förvånade över våra testresultat och hänvisar till att fyra miljoner bilar redan har åtgärdats med väldigt få kundanmärkningar. Antalet kommentarer vi har fått efter att testresultaten publicerats säger dock något annat – många upplever att bilarna är svagare och förbrukar mer diesel.

En av dem som kanske är allra mest missnöjd är Byron Törnström i Helsingborg. Han är inte bara missnöjd med att bilen – en Audi A3 Sportback TDI 140 – förbrukar mer diesel och upplevs som svagare efter åtgärden, han är dessutom starkt kritisk till att åtgärden gjordes på bilen utan hans samtycke.

I samband med att Byron lämnade in sin bil för service för tre månader sedan bad han verkstaden att inte installera någon ny mjukvara.

– Verkstaden lovade att det inte skulle göras men efter servicen kände jag genast att det hade hänt något. Jag kan inte säga bestämt att den drar mer diesel än tidigare eftersom jag inte har gjort några mätningar, men jag känner inte igen bilen. Den känns inte lika pigg som innan åtgärden. Dessutom lyser partikelfilterindikatorn väldigt ofta och när jag stänger av motorn går förbränningsprocessen till filtret igång betydligt oftare än tidigare.

 I slutet av mars publicerade vi testresultaten efter att ha undersökt dieselgate-bilar före och efter uppdatering. Artikeln med tillhörande mätresultat kan du läsa här.

Byron Törnström krävde att Audi skulle återinstallera den gamla mjukvaran men fick till svar att det inte är möjligt. Audi-verkstaden varken kan eller får stoppa in den gamla mjukvaran igen eftersom den är olaglig och innehåller de manipulationsfunktioner som användes för att lura testutrustningen. Fenomenet med förbränningen av partikelfiltret uppges inte hänga samman med åtgärden.

– Jag tycker att Audi har gått långt utöver vad de får göra. Först har de fuskat med avgasreningen och sedan har de i mitt fall installerat en mjukvara i bilen utan lov, enligt mig kan det liknas vid en form av bedrägeri. Jag har inte heller fått det där certifikatet som intygar att bilen uppfyller avgaskraven. Det är ruskigt dålig stil och jag tänker gå vidare med det här. Jag vill först och främst att Audi ber om ursäkt för hur de har skött det här, att jag får tillbaka pengarna för servicen och eventuellt att de erbjuder sig att köpa tillbaka bilen till ett vettigt pris. Eftersom jag inte gjorde någon mätning på bilen innan åtgärden kan jag omöjligen bevisa att den drar mer diesel och är svagare. Därför vill jag att Audi väljer ett oberoende testorgan som kan göra mätningar för att visa om bilen uppfyller den specifikation som gällde när jag köpte den.

– Just nu inväntar jag svar från Audi och jag funderar på hur jag ska gå vidare. Ett alternativ är att dra dem inför allmän domstol, även om det kanske är enklare att vända sig till Konsumentverket. Jag funderar också på att polisanmäla för den otillåtna installeringen av mjukvaran. Hur som helst tycker jag verkligen att folk ska tänka sig för innan de lämnar in bilen för åtgärd. Jag skulle helst vilja ha tillbaka min bil så som den var innan åtgärden, men jag inser ju att det är omöjligt.