Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Dieseln nu över 28 kronor per liter

På två veckor har priset för en liter diesel i Sverige ökat med mer än sex kronor. Nu kostar det nästan 1 700 kronor att fylla en 60-literstank.

Senast i går skrev vi om extrema prishöjningar för bensin och diesel till följd av Rysslands krig mot Ukraina. Då handlade det om 95 öre dyrare bensin och 150 öre dyrare diesel. I dag är det alltså dags igen, och det är framför allt dieselpriset som sticker iväg kraftigt; dagens höjning med 125 öre innebär att en liter diesel i Sverige nu kostar 28,22 kronor. Det är 6 kronor och 25 öre mer än vad dieseln kostade för exakt 14 dagar sedan, det vill säga dagen innan Ryssland inledde invasionen av grannlandet Ukraina.

Dagens extremt höga dieselpris, som inte är kännbart endast för bilisterna utan hela svenska folket i och med att landets företag inom bland annat transportbranschen får kraftigt ökade omkostnader, är hela 9 kronor och 15 öre högre än vid årsskiftet för bara knappt två och en halv månad sedan. Då kostade dieseln 19,07 kronor per liter. Priset har sedan dess gått upp med ofattbara 48 procent!
Det ska tilläggas att prishöjningen sedan årsskiftet inte enbart beror på kriget, även andra faktorer har påverkat, inte minst den svenska reduktionsplikten.

Under tisdagen meddelade USA att de stoppar importen av rysk olja vilket ställer högre leveranskrav på andra oljeproducerande länder, inte minst USA själva. Beslutet påverkar därmed drivmedelspriserna, och skulle EU gå meddela om delvis strypt import av rysk olja och gas skulle priserna drivas upp än mer. Vad som skulle kunna uppväga USA:s beslut, och ett eventuellt liknande från EU, är att Kina börjar importera mer olja från Ryssland och därmed ”lättar på trycket” hos andra oljeproducerande länder.

Aktuella drivmedelspriser

Per den 9 mars 2022. Priserna avser pris vid bemannad drivmedelsstation. Priserna är riktpriser och därmed kan lokala avvikelser förekomma. Siffror inom parentes avser ökning i kronor sedan gårdagen (8 mars).

 

Bensin 95 23,34 kr (+0,35)

Bensin 98 24,59 kr (+0,35)

Diesel 28,22 kr (+1,25)

HVO100 32,12 kr (+1,25)

E85 20,84 kr (-0,20)

 

Källa: OKQ8

LÄS MER: Så mycket kostade bensinen i dagens penningvärde – från 1950 och framåt