Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
En grundlig fälgrengöring gör (bil)livet så mycket lättare
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Din bil kan stjälas genom strålkastaren

Tjuvens knep är att ta kontroll över bilen genom strålkastarnas avancerade elektronik. Härifrån kommer man åt den så kallade Can-bussen. 

I moderna bilar pratar alla mikroprocessorer med varandra genom den så kallade Can-bussen, som ett slags elektroniskt nervsystem. För det allra mesta ligger allt det här begravt djupt inne i bilen, utom på ett ställe: vid strålkastarna. 

Dagens strålkastare är nämligen så avancerade att de behöver sina egna mikroprocessorer som är uppkopplade mot Can-bussen och där framme är det också lätt att utifrån komma åt hela nätverket. Det har biltjuvarna lärt sig att utnyttja, rapporterar Autoblog och refererar till en blogpost av Ken Tindell, teknologie doktor på Canis Automotive Labs. 

På dark web säljs ett verktyg förklätt till en bluetooth-högtalare som när den kopplas in till Can-bussen kan imitera bilens nyckel. Genom att plocka bort några plastbitar i bilens front går det att komma åt Can-bussen i anslutning till dess kontakt till strålkastarnas elektronikenheter. Metoden kallas ”headlight hacking” och genom att den fejkade högtalaren kan användas för att både låsa upp dörrarna och starta bilen kan tjuven sedan köra iväg med bilen. 

I blogposten från Canis Automotive Labs refereras till en incident i Storbritannien, där just detta hände en ägare till en Toyota RAV4 av senaste generationen, men man menar att den här typen av sårbarhet ingalunda är begränsad till något särskilt märke eller modell. Problemet berör hela bilvärlden. 

Då kan det vara en tröst, om än klen, att metoden är omständlig. Först måste man ta bort plasttrim tills man kommer åt den komponent man behöver koppla in sig på, sedan är själva inkopplingsproceduren och ”Can-injektionen” inte alldeles okomplicerad. Tjuven behöver så att säga lite egentid med bilen för att kunna köra iväg med den.