Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110307-vw dsg drivning110307-vw dsg drivning110307-vw dsg drivning
110307-vw dsg drivning

DSG-lådan kan tappa drivningen

Plötsligt tappar lådan växeln och bilen frirullar. Problemen med Volkswagens dubbelkopplingslåda fortsätter. – Det är obehagligt och kan vara farligt när bilen far iväg mitt i en backe, säger Hans Gustavsson, vars Volkswagen Caddy har drabbats.

Så sent som för ett år sedan återkallades drygt 1 500 bilar av märkena Volkswagen, Seat, Skoda och Audi för problem med dubbelkopplingsväxellådan DSG (Direct Shift Gear). Då gällde det den sexväxlade versionen med våtlamellkoppling i bilar främst modellår 2009.

 Nu har ett liknande fel uppdagats med den nyare sjuväxlade lådan, som har torrlamell. En av dem som har drabbats av krångel är Hans Gustavsson i småländska Hyltebruk, som kör en VW Caddy 1,6 TDI på 102 hästkrafter.

 – När jag backar uppför en backe släpper växeln plötsligt och bilen börjar rulla. Samma sak händer gång på gång och först efter en stund varnar bilen för överhettad transmission.

 Felet uppstår när han backar med släpvagn, men även utan släp och med olastad bil. Det anser han vara ohållbart för en bil som är avsett att vara ett arbetsfordon. Bilen ska klara släpvikten 1 500 kg. Kopplingen kommer snart att vara utsliten, menar han.

 Det är ändå en bagatell i jämförelse med vad som skulle kunna hända i värsta fall.

 – Jag är rädd att det ska inträffa en olycka. Tänk om det kommer ett barn springande och bilen rullar iväg. Det här kan ju hända i en korsning eller var som helst, säger Hans Gustavsson.

 Efter att ha uppmärksammat återförsäljaren kom en tekniker från Svenska Volkswagen i Södertälje för att provköra Hans bil i samma backe som DSG-funktionen felat.

 – Han konstaterade också att kopplingen inte höll måttet vid dragläge.

 På Svenska Volkswagen är drivproblemet känt. Fem bilar, varav två kundägda, har felrapporterats.

 – Dubbelkopplingen släpper drivningen när temperaturen blir för hög, säger Joakim Ewers, chef för Volkswagen Transportbilar.

 Orsaken till felet är inte känd, men ärendet har hög prioritet i fabriken i Tyskland, berättar Ewers.

 Totalt har det levererats 500 Caddy av den aktuella specifikationen, modellår 2011. Hittills är det bara Volkswagen Caddy som drabbats, enligt Svenska Volkswagen. Drivlinan sitter dock i en rad olika bilmodeller från VW-koncernen.

 – Vi kommer naturligtvis åtgärda felet så snart vi får veta orsaken. Under tiden får vi ta hand om de berörda kunderna på bästa vis. 

 Det kan bli aktuellt att återkalla samtliga bilar för åtgärder, och då inte bara i Sverige. 

 – Beroende på vad fabriken hittar för fel blir det en serviceaktion omedelbart eller vid normalt servicetillfälle, säger Joakim Ewers.

 Fördelarna med DSG-växellådan är många, bland annat snabba växlingar och låg förbrukning. Hans Gustavsson tycker ändå att man kunde begära mer av tekniken år 2011. 

 – Om den inte klarar ens de enklaste påfrestningar, då är man ute på djupt vatten.

Fakta

Tidigare problem

För ett år sedan återkallades drygt 1 500 bilar i Sverige av märkena Volkswagen, Skoda och Audi på grund av en felaktig temperatursensor i DSG-lådan (6-vxl). Återkallelsen omfattade även andra länder och bestod i uppdatera mjukvaran. Felet kunde göra att lådan lade i neutralläge medan bilen kördes.

 Något senare blev återkallningen mer omfattande i USA, där verkstäderna bytte ut lådans styrenhet (mechatronic-enheten). Sammantaget berördes 43 000 Volkswagen-bilar och 10 300 Audi-bilar sålda i USA.

Har du också problem?

Kontakta Teknikens Värld

Har du också problem med din DSG-låda? Kontakta då gärna Teknikens Världs David Lilja på david.lilja@teknikensvarld.se.

Läs mer