Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Du måste faktiskt tänka själv

Vi testar däck på ett väldigt noggrant sätt. Och framför allt så testar vi däck på samma sätt, år efter år. Precis som vid våra biltester så gör vi på samma sätt varje gång, vi är väldigt petiga med att det vi gör ska vara repeterbart – för att du som läser våra tester ska få korrekt information.

Precis samtidigt som Volvo lanserade sin nya elbil C40 Recharge med de redan starkt omdebatterade året-runt-däcken på, så pågick vinterkörningsdelen av nästa års vinterdäcktest i nordligaste Sverige. Linus Pröjtz och Ruben Börjesson med anhang bytte 200 omgångar däck under några intensiva testdagar. Och faktiskt hade vi redan planerat att även testa året-runt-däck (vi var alltså inte så snabba och alerta på pucken att vi helt sonika sprang och köpte första bästa hos den lokala däckhandlaren, även om jag hade varit imponerad om vi gjort så också).
Tack vare det så kan du nu läsa det här testet, där tre olika året-runt-däck testas och jämförs mot nordiska dubbfria vinterdäck och sommardäck, beroende på vilka delmoment det handlar om – kort sagt: Året-runt-däckens vinteregenskaper testas mot vinterdäcket och sommaregenskaper mot sommardäcket.

Testresultaten visar både för- och nackdelar med året-runt-däck, konstigt vore annat. Men det sätter också fingret på det som står i rubriken här: Du måste faktiskt tänka själv. Precis som du måste tänka på vad du ska ha den till när du ska köpa bil, gäller det även däck. Men däcken, trots att de i mångas ögon (mina också…) är en ganska tråkig investering, svarta, runda och dyra – är så viktiga för din och andras trafiksäkerhet. I ett av testmomenten i detta test passerar bilen med ett av däcken med 50 km/h när de andra har bromsat färdigt till stillastående. Det är en nära-döden-upplevelse om du har tur. Och färdigkört för alltid om du har otur.
Den bilen vill du varken sitta i eller möta i en olyckssituation i trafiken.

Det är därför – återigen – fel av Volvo att leverera bilar med året-runt-däck på den nya elbilen. En bil är fortfarande en bil, den är stor och tung och behöver kunna stanna så fort som möjligt om situationen kräver det. Jag är helt säker på att Volvos Pirelli-däck rullar lätt och gynnar räckvidden på el. Det är dock inte värt nån mil extra i räckvidd när det kliver upp ett djur eller – ännu värre – ett barn på vägen framför din bil.

Så läs det här testet, tänk efter var och hur du kör med din bil. Är det absolut aldrig någonsin halt där du kör bil så ska du ha ett annat däck än om du bor i norr och kör på olika sorters is från november till april. Det är ditt val, och jag föreslår att du väljer noggrant och låter säkerheten gå först. Du måste tänka själv.