Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2

Easee-laddboxar får försäljningsförbud

Laddboxarna Easee Home och Easee Charge har belagts med försäljningsförbud då Elsäkerhetsverket inte anser att de lever upp till ställda säkerhetskrav.

Elsäkerhetsverket har granskat sex av de vanligaste laddboxarna som säljs på svenska marknaden, bland annat de väldigt populära boxarna Home och Charge från norska Easee.
Nu har den svenska myndigheten utfärdat ett förbud mot att sälja Easee Home och Easee Charge. De anses helt enkelt inte uppfylla de säkerhetskrav som ställs på laddboxar.
Det är typen av jordfelsbrytare och det så kallade DC-skyddet – som säkerställer att jordfelsbrytaren fungerar som avsett – som Elsäkerhetsverket slår ned på.

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare i stället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Efter utfärdat försäljningsförbud måste Easee återta laddboxarna från återförsäljare som erbjuder dem. Elsäkerhetsverkets beslut betyder även att Easee har skyldighet att åtgärda brister på laddboxar som redan är installerade.

Elsäkerhetsverket har inte utfärdat en återkallelse av redan installerade laddboxar, omkring 100 000 stycken i Sverige, men uppmanar konsumenter och brukare till vaksamhet innan boxarna har åtgärdats. Easee Home och Easee Charge kan alltså fortsatt användas men med försiktighet.

– Vi förstår att det finns en oro hos privatpersoner i den här frågan, men tillverkare som får den här typen av negativa besked brukar i regel vara snabba med att tillmötesgå de krav som ställs, säger Joel Lee Antman som poängterar att det är återförsäljaren eller tillverkaren som ska kontaktas om man har frågor kring försäljningsförbudet.

Easee skriver på sin hemsida att de har känt till Elsäkerhetsverkets granskning av laddboxarna Home och Charge samt att de har svarat på myndighetens krav på kompletterande uppgifter. Easee menar att de i mitten av februari skickade in djupgående information om hur säkerhetskraven uppfylls, men det har således inte varit tillräckligt i och med utfärdat försäljningsförbud.

Easee har överklagat Elsäkerhetsverkets beslut. Mer om överklagan samt frågor och svar kring ärendet har Easee publicerat på sin hemsida.