Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Robin Törnros

Ekonomin viktigast vid köp av bil

När det kommer till kritan är det nästan alltid pengarna som styr, så även när det gäller köp av bil.

Snygg design, hög toppfart, snabb acceleration, många hästkrafter eller härligt motorljud. Inte sällan är det dessa faktorer som lyfts upp som viktiga när det pratas bilköp. Men är det så det ser ut i verkligheten? Det beror helt på vem man frågar. Ställs frågan bland bilintresserade besökare av teknikensvarld.se verkar det stämma. För snart tio år sedan ställde vi frågan ”Vad prioriterar du högst vid köp av bil?” och vi fick då veta, svart på vitt, att bilmärke (22 %), utseende (22 %) och prestanda (17 %) var klart viktigare än exempelvis säkerhet (9 %), pris (9 %) och miljö (8 %).

Men när frågan ställs i dag till en bredare publik, nämligen till män och kvinnor över 18 år gamla i Sverige, är resultatet ett helt annat. Blocket Fordon har via YouGov intervjuat 1 035 personer och kommit fram till att en bils driftskostnader är den del som är viktigast vid köp av bil. 29 procent av de svarande uppgav just låga driftskostnader.

För personer bosatta på landsbygden är låga driftskostnader än viktigare i och med att 39 procent av dem uppgav detta svarsalternativ som viktigast.

Näst viktigast är inköpspriset som 23 procent av de svarande angav som främsta argument vid val av bil.

– Det är tydligt att privatekonomin är en viktig faktor när svenskarna ska välja bil. Nya personbilar sjunker rejält i värde redan efter fem år och de som prioriterar ett bra inköpspris satsar med fördel på en begagnad bil, säger Tero Marjamäki som är presschef på Blocket Fordon.

LÄS MER: Driftskostnader för mängder av nya bilar

Miljö är ju något som dagligen diskuteras i alla möjliga sammanhang, inte minst inom bilbranschen. Trots detta är det endast tolv procent som uppger att miljön är det viktigaste argumentet vid val av bil. Tittar på man på de svarande som i dag inte äger någon bil är siffran för miljö högre – 19 procent.

– Jag hoppas att fler kommer börja se miljövänlighet som den viktigaste egenskapen hos en bil. Det betyder inte att alla bör köpa en elbil som nästa bil, utan snarare att man tänker från ett cirkulärt perspektiv och köper begagnat i stället för nytt. Redan där har man gjort ett klimatsmart val, säger Tero Marjamäki.

Prestanda är viktigt för teknikensvarld.se-besökarna, men för gemene man spelar prestandan ingen större roll. Endast två procent av de svarande i undersökningen hade prestanda som det viktigaste argumentet vid köp av bil.

LÄS MER: Driftskostnader för mängder av begagnade bilar

Undersökningen tog även reda på vilken typ av ägande- och nyttjadeform av personbil de svarande föredrar. Hela 69 procent svarade att äga sin bil själv är det som tilltalar mest medan endast två procent föredrar att dela bil med andra, exempelvis grannar, familj och vänner. Fyra procent tilltalas av att kunna hyra bil vid behov.

Personer äldre än 55 år gillar i högre utsträckning att äga sin bil, 74 procent, medan det yngre gardet, personer 18 till 34 år gamla, anser att det inte är riktigt lika viktigt – 59 procent. Dock ändå en klar majoritet av dem gillar att äga sin bil på egen hand.