Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

El alltjämt billigare än bensin

Höga elpriser till trots, elbilar är fortfarande billigare att driva än bensinbilar. Det visar vår uträkning. Men det gäller att ladda smart.

Vi har räknat på årlig kostnad för:

Bensinbilen.

Laddhybriden.

Elbilen.

Hittills har det varit billigare att ladda elbilen än att tanka bensin- eller dieselbilen. Men med skenande elpriser, som kan ha ökat flera hundra procent, är det berättigat att fråga sig om det fortfarande stämmer. 

Skillnaden i drivmedelskostnad är betydligt mindre i dag än för bara ett år sedan. Kriget i Ukraina har pressat upp alla energipriser internationellt och i Sverige har elpriserna ökat allra mest. I september kostar en liter bensin omkring 20 kronor, vilket ger en milkostnad på ungefär 15 kronor. På landsväg och motorväg torde 0,75 liter per mil vara en tämligen normal förbrukning för många bensindrivna bilar. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.