Elbil dyrare än bensinbil på lång sikt
Kan en privatperson räkna hem ett köp av en elbil i stället för motsvarande bensinbil? Vår uträkning i kronor och ören, ingenting annat, visar att det är svårt.
Många vill köra elektriskt, men få privatpersoner har råd att köpa en ny elbil. En jämförelse mellan eldrivna Kona och bensindrivna Kona visar hur stort påslaget blir – närmare 200 000 kronor.
Den eldrivna versionen finns i två utföranden. Vad som skiljer är storlek på batteri och därmed räckvidd. Det större batteriet rymmer 64 kWh med energi och klarar uppemot 45 mil på full laddning. Det mindre batteriet har 39 kWh och en räckvidd på upp till 29 mil.
Hyundai tror att de flesta kunder väljer det större batteriet. Grundpris: 409 900 kronor. Med högsta utrustningsnivån Premium blir det 444 900 kronor. På den här nivån är det mest företag som handlar.
Visserligen ingår det mesta i utrustningsväg, men det är mycket pengar för en förhållandevis liten bil – 4,1 meter lång och med känsla i inredningen som en lägre prissatt standardbil. Vad som kostar är den elektriska drivlinan med batteriet som den absolut tyngsta posten.
Hur mycket extra blir tydligt när man jämför med bensindrivna Kona. Med starkaste bensinmotorn 1,6 T-GDI (177 hk) och Premiumpaketet blir det 249 900 kronor. (Grundpris för minsta motorn är 164 900 kr).
Fyrhjulsdrift ingår. Elbilen driver enbart på framhjulen. Bensinbilen får dra släp, det får inte elbilen.
Prisskillnaden blir här 195 000 kronor till elbilens nackdel. Hur ska en privatkund kunna motivera det strikt ekonomiskt?
Ser man kalkylen på längre sikt blir den lite ljusare för elbilen. Efter sex månader får köparen tillbaka 60 000 kronor i klimatbonus. Då är skillnaden 135 000 kronor.
Laddar du mest hemma blir milkostnaden låg, runt två kronor beroende på elavtal. Men då behöver du installera en laddbox för runt 10 000 kronor. (En batteribil ska inte långladdas i vanligt garageuttag).
Bensinversionen kostar runt 11 kronor per mil. Kör du 2 000 mil per år blir det 22 000 kronor. Elbilen vinner solklart denna rond med sina cirka 4 000 kronor. Nu har skillnaden redan första året minskat till 127 000 kronor. Efter tre år och 6 000 mil är vi nere på 91 000 kronor.
I fordonsskattesystemet bonus/malus gynnas elbilen av lägsta möjliga årliga skatt: 360 kronor. Bensinversionen straffas för sina höga utsläpp av koldioxid på 158 gram/km. Det ger 5 976 kronor per år under de första tre åren. Det är närmare 18 000 kronor till bensinbilens nackdel.
Efter tre år är skillnaden nere på 74 00 kronor.
Elbilen blir 3 800 kronor billigare att serva de första 6 000 milen, dock inte billigare att försäkra, snarare aningen dyrare.
Då har vi pressat skillnaden till 70 000 kronor. Nu kommer avgörandet: restvärdet. Är det nu elbilen visar sin framtidsstyrka?
DUELL: Hyundai Kona Electric mot Tesla Model 3
Låt oss göra ett tidshopp till våren 2022. Bilarna har rullat lika långt, 6 000 mil och är lika väl servade och omhändertagna.
Vilken tror du lockar flest svar på din annons? Elbilen eller bensinbilen?
Ingen vet med säkerhet, men det mesta tyder på att elbilen är mer värd, sannolikt betydligt mer i förhållande till bensinbilen. Förklaringen är allt hårdare utsläppskrav i EU, som kommer ge en allt högre grad av elektrifiering. Fossila bränslen fasas gradvis ut.
Mängden förnybara drivmedel är begränsad, vilket gör att förbränningsmotorn pressas från flera håll. Flera tillverkare har redan beslutat att inte utveckla fler generationer dieslar. Näst i tur står bensinmotorn.
Det tvingar fram en växande marknad för elbilar.
Men, och här kommer den – faktorn som ändå kan stjälpa kalkylen för elbilen: morgondagens modeller blir väsentligt billigare än dagens. Volkswagen har sagt att deras kommande elbilar ska kosta som en välutrustad Golf diesel. Seat, som ingår i VW, ska ta fram ännu billigare varianter.
Det betyder att värdet på din eldrivna Kona kommer att sättas i relation till vad en ny motsvarande elbil då kostar, inte vad du gav för den som ny. Dagens tumregel om att halva bilens värde är kvar efter tre år och 6 000 mil gäller då plötsligt inte längre. Inte på långa vägar.
Det gör att värdefallet i kronor sannolikt blir mycket mer kännbart för elbilen än för bensinbilen, även om den tappar långt mer i procent.
Det ska betonas att jämförelsen hittills endast gällt kronor och ören. Väger man in även miljö- och klimateffekter åker bensinbilen naturligtvis på storstryk.
Den som köper en ny bensinbil i dag gör det med vetskapen att det blir en resa på finalen. Den som väljer en elbil – ja för den har resan bara börjat. Men inträdesbiljetten är allt annat än billig!
PROV: Hyundai Kona 1,0 T-GDI
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se