Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Elbil för under 3 000 kronor i månaden

Trots höjda bilpriser och långa leveranstider – det går fortfarande att privatleasa en elbil för under 3 000 kronor per månad. Här är listan på landets billigaste elbilar!

Det är på privat­leasing­marknaden man ser de mest häpnadsväckande prislapparna. Det behöver inte ens kosta 2 500 kronor i månaden att få tillgång till en eldriven, modern bil. När vi dammsuger marknaden i slutet av april är det Mazda MX-30 som leder prisligan. De billigaste Mazda-­handlarna erbjuder den för 2 495 kronor per månad. Eldriften bäddar för en låg totalkostnad.
Jämfört med en bensindriven småbil sparar du omkring 1 000 kronor i månaden på att ladda hemma i stället för att tanka. I samma låga prisklass hittar vi syskonbilarna Peugeot e-208 och Opel Corsa-e. Jämfört med Mazda MX-30 erbjuder Peugeot och Opel framför allt bättre räckvidd. I samma prisklass hittar vi nya kombin, den kinesiska elbilen MG5 Electric.

När du väljer elbil är det framför allt fyra faktorer som är av vikt. Räckvidd och snabbladdningskapacitet styr hur du kan använda din bil. Även batteristorlek och elförbrukning är intressant att jämföra.
Om du planerar att använda elbilen på längre turer som kommer att inkludera laddstopp är snabbladdningskapaciteten mycket viktig. De flesta snabbladdare har i dag en effekt på 50 eller 100 kilowatt.
Om bilen klarar mindre än 100 kW laddeffekt kan man säga att det är bilen som sätter gränsen för hur snabbt du kan ladda.
Eftersom det går väldigt långsamt att ”toppladda” batteriet laddar man normalt bara upp till 80 procent. Ett litet batteri innebär därför flera laddstopp även på relativt korta resor, och då uppskattas en bra snabbladdningskapacitet.

Ett exempel: Om batteriet har en maximal kapacitet på 50 kilowattimmar laddar du upp till 40 kWh. Du rullar aldrig in med ett tomt batteri, utan har kanske 10 kWh kvar. Det betyder att du i realiteten fyller 30 kWh. I teorin skulle det ta 18 minuter om bilen har en snabbladdningskapcitet på 100 kW och 36 minuter om bilen klarar 50 kW. I verkligheten tar det betydligt längre tid. Efter laddningen kör du vidare, men om du kör på en motorväg kommer du bara 15 mil innan dina 30 kWh är förbrukade. Nästa gång vill du att det ska gå fort!

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

1. Mazda MX-30

1. Privatleasing: 2 495 kronor.
Mazdas första elbil är en riktigt udda fågel. En kompakt suvkaross med bakvänd bakre sidodörr som bjuder in till baksätet. Nej, det är allt annat än praktiskt. Särskilt praktiskt är det heller inte med ett batteri som bara mäktar med 20 mil räckvidd i WLTP-körcykeln. Ska du köra den vintertid får du räkna med en räckvidd på omkring 12 mil om du startar med utkyld kupé. Tänk också på att man oftast bara laddar batteriet till 80 procent för att minimera slitaget. Det här är bara en stadsbil för korta turer.

Test av Mazda MX-30 

 

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

2. Peugeot e-208

Privatleasing: 2 690 kronor.
Peugeot delar teknik med Opel Corsa, DS och Citroën då alla ingår i samma koncern. Den är inte dålig, snabbladdningen klarar 100 kW, och batteripaketet på 50 kWh ger anständig räckvidd för den lilla bilen. En bra stadsbil för många.
Peugeot-­handlarna erbjuder privat­leasing till lågt pris och man kan hyra den på 24 månaders kontrakt. Tvåårskontrakt kostar annars extra, MG tar till exempel 145 kronor för det. Serviceavtal ingår i priset.

Test av Peugeot e-208 

 

Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

3. MG5 Electric

Privatleasing: 2 690 kronor.
Kinesiska MG har på kort tid etablerat sig på svenska marknaden och orsaken stavas privatleasing. Den nya kombimodellen MG5 erbjuds för låga 2 690 kronor per månad. Troligen en bättre affär än att köpa den för 419 990 kronor, minus miljöbonus.
Vill du ha 1 500 mil per år kostar det 150 kronor mer per månad. 24-månaderskontrakt kostar 145 kronor extra per månad. Snabbladdning anges till 87 kW, vilket är i lägsta laget.

Test av MG5 Electric 

 

Foto: Opel Automobile GmbH

4. Opel Corsa-e

Privatleasing: 2 690 kronor.
Sedan Opel köptes av franska Peugeot är det franska motorer i elmodellerna. Inget fel i det, 100 kW snabbladdning och ett batteri på 50 kW duger i småbilsklassen.
Peugeot 208 och Opel Corsa är för övrigt syskonmodeller med det mesta gemensamt under skalet, inte bara det elektriska.
Men Opel-handlarna erbjuder treårsleasing till skillnad från Peugeot-­handlarna som tillhandahåller 24-månaderskontrakt.

Test av Opel Corsa-e 

 

Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

5. MG ZS EV

Privatleasing: 2 850 kronor.
Med uppdateringen 2022 fick MG ZS ett större batteri och blev en betydligt mer användbar bil. Batteriet har vuxit från 44 kWh till 70 kWh och räckvidden har gått från 26 till 44 mil. Och stolsvärme är standard. Nu börjar det likna något!
Men vissa saker stör vi oss på. Till exempel att ratten inte är ställbar i längdled, och att navigationsystemet minst sagt är långsamt.
Och snabbladdningen, den borde vara... snabbare.

Test av MG ZS EV 

 

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

6. Nissan Leaf

Privatleasing: 2 899 kronor.
Nissan Leaf är en av de äldsta elbilsmodellserierna på marknaden. Det är en relativt familjevänlig elbil med plats för fem personer och bagage. Fjädringen går åt komforthållet. I vissa avseenden känns konceptet dock föråldrat. Främst för att man laddar via den japanska chademo-kontakten som bara klarar 50 kW snabbladdning. Någon glädje av ultrasnabbladdare har man alltså inte.
Vinterhjul ingår i privatleasingpriset.

Test av Nissan Leaf 

 

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

7. Citroën ë-C4

Privatleasing: 2 999 kronor.
Citroën ë-C4 kan i det närmaste liknas vid Volk­swagen ID.3 som är nio centimeter kortare än fransosen. Citroën-modellen erbjuder bättre baksätesutrymme och större lastutrymme jämfört med Volkswagen ID.3.
Komforten är bra med mjuk fjädring. Batteriet är detsamma som i Peugeot e-208, alltså på 50 kWh. Räckvidden är tillräckliga 35 mil och snabbladdningen klarar 100 kW. Notera att den erbjuds på tvåårigt leasingavtal, bra!

Test av Citroën ë-C4 

 

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

8. Fiat 500e

Privatleasing: 2 999 kronor.
Nya 500 erbjuds med två batteri­storlekar. Det mindre batteriet har en räckvidd på 18 mil, det större batteriet klarar 32 mil. Kontrollera vad du beställer innan du skriver på! 18 mil kan låta anständigt, men tänk på att under vintertid med kall kupé betyder 12 mil i praktisk räckvidd. Uppsidorna är design och charm, för så mycket mer praktiska fördelar hittar vi inte i den lilla citybilen. Lättparkerad och nätt, men kort räckvidd och långsam snabbladdning.

Test av Fiat 500e 

 

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

9. Renault Zoe

Privatleasing: 2 999 kronor.
Renault Zoe är en gammal trotjänare på marknaden. Den är kompakt och har bra räckvidd. Inredningen är sparsmakad, vissa gillar det, andra inte.
Utmärkande för Zoe är att den klarar hög effekt på laddning via växel­ström, upp till 22 kW. Men regelrätt snabbladdning klarar den inte i basversionen.
En ganska dålig snabbladdning erbjuds bara som tillval. En lämplig city-elbil, lättparkerad och behändig i formatet.

Test av Renault Zoe 

 

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

10. Hyundai Kona Electric

Privatleasing: 3 095 kronor.
Hyundai Kona Electric är en mycket kompetent elbil. Med en elsnål drivlina är räckvidden 30 mil i WLTP-testet trots att det lilla batteriet är på måttliga 39 kWh. En dyrare version finns med ett rejält 64 kWh-batteri, ett bättre val för långköraren som vill köra laddat. Räkna med stum fjädring.
Värsta konkurrenten till Hyundai Kona är Kia Niro som den delar teknik med. Den stora skillnaden är att Niro är något större och rymligare.

Test av Hyundai Kona

 

https://datawrapper.dwcdn.net/Kh3V6/1/