Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Think City. Förr 332 000 kronor, nu 25 000.
Think City. Förr 332 000 kronor, nu 25 000.
Think City. Förr 332 000 kronor, nu 25 000.
Think City. Förr 332 000 kronor, nu 25 000. Foto: Patrik Lindgren

Elbilar för skrotpengar

Batterierna höll inte måttet. Gävle kommuns energibolag köpte elbilar för miljontals skattekronor för tre år sedan. Nu säljs elbilsskrotet för en spottstyver.

Elbilarna som kommunen köpte in säljs nu på begagnatmarknaden för lite mer än skrotvärdet.

Det är Gävle Energi som säljer bilarna via Kvarndammens Bilauktioner, KVD. 

Av de sex bilarna som nu säljs är bara ett par körbara, men belagda med körförbud. De flesta går det inte ens att ladda batterierna på.

Nypriset för en Think 2009 var 332 000 kronor, plus 1 500 kronor per månad i batterihyra.

kvd.se kan ett bud runt 12 500 kronor räcka för att bli ägare till en Think i dag. Som inte går att köra eftersom batterierna inte tar laddning.

”Think skrapar hem 34 poäng och blir den sämsta bil Teknikens Värld någonsin har testat.” …” Think again säger vi. Inte minst en uppmaning till de kommuner och statliga institutioner som lättsinnigt slösar skattemedel på denna framtidslösa bagatell.”

När det kommunala energibolaget Gävle Energi köpte in nio elbilar av det norska märket Think år 2009, var tanken att bli en föregångskommun när det gäller moderna elbilar.

Mycket riktigt har många kommuner numera miljöpolicys som förordar bilar som drivs av el. Vissa talar om den stora ”elbilsomställningen” som en sorts hemläxa för landets kommuner. 

Få privatpersoner har råd att köpa en elbil, som är rejält mycket dyrare än motsvarande fossildrivna modell. Det osäkra andrahandsvärdet kopplat till batteriernas kapacitet och livslängd är en faktor som gör ekonomikalkylen svår att räkna hem.

Gävle Energi kan nu vittna om hur dålig en elbilsaffär kan bli, och de som får betala är skattebetalarna.

Det var för tre år sedan som det kommunala bolaget direktimporterade sex exemplar av Think i samband med samverkansprojektet Shopping Circle. Helt vanliga familjer fick testa elbilarna under ett års tid i syfte att utforma infrastrukturen kring elbilen vid ett handelscentra, exempelvis laddningsmöjligheter. Familjerna betalade 2 500 kronor i månaden.

– Totalt köptes nio bilar in, några rullar fortfarande i kommunen, säger Lars-Åke Skjöld som var projektledare.

– Slutsatsen av projektet blev att det går lika bra med elbil! Familjerna var jättenöjda.

Projektet avslutades för ett år sedan och i samband med det började problemen med bilarna. Tillverkaren Think hade gått i konkurs och någon service stod inte att få, då ingen verkstad förstod sig på den norska bilen. När så bilarna skulle kontrollbesiktigas för första gången efter tre år gick de inte igenom. Varningslampan för krockkudden var tänd och utan åtgärd blev det körförbud för bilarna. Sedan dess har problemen fortsatt och det är i dag osäkert om de ens kan köras eftersom batterierna inte tar laddning. Det kan bero på att batteriernas hållbarhetstid redan är slut eller något fel på själva laddningselektroniken.

Fritt fram att buda på Gävles gamla elbilar. Alla sex har körförbud, hur många som kan köras är osäkert.

KVD Kvarndammen säljer bilarna som reparationsobjekt och lämnar inga garantier varken till batterikapaciteten eller elmotorfunktionen.

En av bilarna har ingen elmotor monterad och saknar dessutom chassinummer.

Tillverkarna av elbilar brukar tala om en lägsta hållbarhet för de uppladdningsbara bilarna i ungefär tio år och 16 000 mil.

Think-bilarna skulle alltså vara slut redan efter tre år.

Gävle Energi leasade först några av bilarna för 7 000 kronor per månad, men köpte senare ut dessa.

Totalt beräknas den samlade investeringen till närmare tre miljoner kronor. Mer än 25 000 kronor per bil räknar man inte med i dag. 

En allt annat än lyckosam affär för kommunens invånare.

– Vi tycker att det varit värt det. Man måste se det här som ett försöksprojekt där vi väckt tankar om elbilar. Genom att låta familjer prova bilarna har vi fått kunskaper om användandet, säger Nils Westling, entreprenadchef på Gävle Energi.

Vad är Think?