Foto: Glenn Lindberg

Elbilar underkänns i test

I nya numret av Teknikens Värld hårdtestar vi två elbilar, en laddhybrid och tre hybridbilar. Elbilsvänner brukar säga att elbilarna fungerar lika bra som vanliga bilar. Vi kan direkt avfärda det påståendet och berätta att framtiden med elbilar blir riktigt jobbig.

Om du köper Teknikens Värld nummer 7/2012 som finns i butik från och med i morgon, torsdag 15 mars, kan du fördjupa dig i hur det är att köra och äga elbilarna Nissan Leaf och Volvo C30 Electric, laddhybriden Chevrolet Volt, dieselhybriden Peugeot 3008 HYbrid4 samt bensinhybriderna Honda Jazz och Toyota Prius.

 Men redan här i dag kan vi avslöja att framtiden med elbilar inte blir en dans på rosor. Långa laddtider och kort räckvidd är två aber som skapar stor irritation över dessa så miljövänligt sinnade fortskaffningsmedel. Dessa bilar kräver ständig planering av resande och laddtider. Det fungerar någorlunda om man verkligen vill men en av de stora poängerna med bilinnehav, nämligen friheten, försvinner fullständigt. Som andrabil för stadskörning fungerar det dock ganska bra, men det gäller att man har tillgång till el och tålamod. Det går inte bara att impulsköra någonstans eller hur som helst. Det tar ju 11-12 timmar att ladda ett tomt 24 kWh-batteri via ett vanligt 10A-eluttag.

 Vår slutsats efter två veckors testande är att det är trevligt att köra tyst och utsläppsfritt men att det är riktigt jobbigt att ständigt behöva jaga eluttag. Att det sedan kostar en förmögenhet att införskaffa en elbil gör inte saken bättre. Det kan ta uppåt 30 år att ”tjäna in” prisskillnaden mellan en elbil och motsvarande dieselbil. Det är det inte värt om du är privatperson. En laddhybrid som Chevrolet Volt är inte heller billig, men den ger så mycket mervärde att den utklassar de renodlade elbilarna i vårt test.

 I morgon kan du läsa hela testet och se vilken biltyp vi anser vara lämpligast om man vill vara flexibelt miljövänlig. Elbilen, laddhybriden eller vanliga hybridbilen. Köp tidningen i butik alternativt beställ den online här på teknikensvarld.se.