Elbilsexporten högsta någonsin

Coronapandemin bet inte på exporten av begagnade bilar. Förra året exporterades 106 000 bilar, så många att antalet bensindrivna bilar minskade i Sverige. Exporten av elbilar och laddhybrider är den högsta någonsin.

Utvecklingen har varit tydlig sedan ett halvt decennium. Det exporteras allt fler begagnade bilar ut från Sverige. 2015 ­exporterades 31 000 bilar, en export som stadigt ökade och nådde en exportvolym på 119 000 bilar 2019. Förra året planade ökningen ut, men volymen var fortsatt hög och i relation till nybilsförsäljningen den högsta någonsin. Exporten av begagnade laddbara bilar fortsatte att öka. Elbilar ökade ­marginellt, medan laddhybrider ökade kraftigt, hela 32 procent. 7 627 laddhybrider och 1 813 elbilar exporterades under 2020.
Men de stora exportvolymerna handlar om bensin- och dieselbilar. 45 procent av exporten är bensindriven, trots att antalet exporterade bensinbilar minskade med tio procent från 2019 till 2020. Dieselbilar står för 38 procent av antalet exporterade bilar. Även dieselbilar har minskade antal.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill