En väldigt törstig Mercedes – 1,5 l/mil i stan
Johan Andersson köpte en ny bil för att få lägre bränslekostnader, resultatet blev tvärtom. Teknikens Värld har gjort egna mätningar på bilen med en liknande EU-körcykel och bilen drar ändå 40 procent mer än den officiella förbrukningen.
Vi vet sedan länge att en bils verkliga bränsleförbrukning ofta skiljer sig kraftigt från biltillverkarens uppgifter. Biltillverkarna måste enligt lag presentera förbrukningssiffror i all marknadsföring av sina bilar. Men det är siffror som sällan har något med verkligheten att göra, vilket många bilägare blir varse efter att de har köpt bilen. Ska man behöva stå ut med det? Ska man som bilägare behöva acceptera den merkostnad som det innebär att tanka de extra liter bensin eller diesel som bilen drar jämfört med vad biltillverkaren lovade innan köpet?
Vi har blivit kontaktade av en läsare som inte tänker acceptera det. Johan Andersson köpte en Mercedes C 400 4Matic 2015 och noterade snabbt att den drog mycket bensin. Mercedes uppger att blandad förbrukning för C 400 4Matic i EU-körcykeln kan röra sig inom ett spann mellan 0,74–0,78 liter per mil beroende på hur bilen utrustas. Det är siffror Johan Andersson aldrig har kommit i närheten av med sin bil. Han har aldrig fått den att dra under en liter per mil och i stadskörning uppgår förbrukningen till cirka 1,5 liter per mil.
– Jag hade inte köpt den här bilen om jag hade vetat att den drog så här mycket, det hade nog ingen. Vem vill ha en ny bil som drar 1,5 liter per mil vid stadskörning? Jag köpte den här bilen för att jag ville ha en snålare bil än min gamla. Nu sitter jag i stället med en bil som är mycket törstigare, säger Johan.
Mercedes har gått igenom och kontrollerat bilen och inte hittat något fel.
– Deras slutsats är att bilen ska vara så här. Baserat på genomsnittshastigheten i färddatorn hävdar de att jag kör mycket i stadstrafik och att det är därför den drar så mycket. Det stämmer inte, och oavsett hur man kör så drar bilen mycket mer än vad Mercedes uppger. Jag menar att Mercedes ljuger om förbrukningen och att jag därför har rätt till ersättning.
För att få en oberoende mätning som kan visa hur mycket Johans bil verkligen förbrukar har vi låtit testa den på en så kallad rullande landsväg hos Lundblad Motorservice. Så gör vi med alla testbilar men den här gången försöker vi återskapa tillverkarens mätning i EU-körcykeln. I början av körcykeln ska bilen vara kall och sedan köras med luftkonditioneringen avstängd. Omgivningstemperaturen ska vara omkring 25 grader.
Resultatet av mätningen blir 1,093 liter per mil. Inte ens i optimala förhållanden går det alltså att komma ned till den av Mercedes uppgivna förbrukningen.
Varför blir det så här?
– Det är svårt att säga varför i det här fallet, det finns många faktorer som kan påverka. Vår tekniker konstaterar att bilen har under många mil framförts i stadstrafik (genomsnitt drygt 30 km/h) vilket resulterat i en förbrukning som ligger runt litern. Detta får dock anses inom rimliga värden för det som har angetts av fabriken. I en högre snitthastighet ligger förbrukningen i linje med de värden som angetts av fabriken, säger Fredrik Wahrolén, PR- och kommunikationschef på Mercedes.
Vad tycker ni att missnöjda kunder ska göra?
– Det viktigaste är att man kontaktar en auktoriserad Mercedes-verkstad om man upplever att bilen inte lever upp till förväntningarna. Jag tror att vi är kända i branschen för att ha bra garantier och vi är alltid intresserade av att undersöka vad som eventuellt är fel och vad som kan göras, säger Fredrik Wahrolén.
Johan nöjer sig inte med att bilen drar så här mycket utan planerar att kräva Mercedes på ersättning för merkostnaden.
– Enligt min advokat ska jag kräva ersättning av Mercedes för merkostnad enligt de tester vi gjort enligt EU-körcykeln för hela bilens livslängd (30 år). Utifrån fakta rörande bensinprisets utveckling i Sverige de senaste 30 åren ökar bensinpriset med 4,5 procent per år. En kalkyl med stigande bensinpris och 1 500 mils körning per år ger ett krav på 484 549 kronor. Helt galet, jag vet. Men Mercedes tycker att jag ska ta denna kostnad utan vidare. Det tycker inte jag.
Enligt Teknikens Världs biljurist Michael Luft kan det bli svårt att kräva en biltillverkare på ersättning för framtida kostnader.
– Det är svårt att hävda att man ska ha ersättning för eventuella merkostnader i framtiden, om ärendet går till domstol kan den alltid säga att man kan sälja bilen och då slippa de framtida kostnaderna. Man kan däremot få ersättning för merkostnader fram till det att domen faller.
Hur ska man göra som bilägare om man är missnöjd med bilens förbrukning?
– Det viktigaste är att man reklamerar bilen inom sex månader efter köpet. Då gäller Konsumentköplagen och det är upp till säljaren att bevisa att det eventuella felet beror på köparens handhavande. I det här fallet handlar det då om att säljaren måste bevisa att den höga förbrukningen beror på hur köparen kör med bilen. Om det inte går att bevisa är den höga förbrukningen att betrakta som ett fel och då har säljaren tre chanser på sig att åtgärda felet. Om de inte lyckas kan köpet hävas och köparen kan då begära skadestånd för den ökade bränslekostnaden. Det är alltid bra om en oberoende mätning kan göras.
Förbrukning enligt EU-körcykeln
Teknikens Världs uppmätta EU-körcykelförbrukning i jämförelse med EU-körcykelns officiella siffror.
1 Av Mercedes uppmätt förbrukning enligt EU-körcykeln.
2 Av Teknikens Värld uppmätt förbrukning enligt EU-körcykeln.
Observera att vår mätning inte utgår från vår egen så kallade Sverigecykel som är mer verklighetsbaserad än EU-körcykeln. Samtliga siffror i tabellen ovan är mätta enligt EU-körcykelns mönster.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se