Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Enklare liv för Saab-ägare med ny app i mobilen

Antalet Saab-bilar på de svenska vägarna sjunker skrämmande fort, men de som håller fast vid sina svenska klenoder får nu tillgång till en ny app som ska hjälpa dem med det mesta.

Orio AB, tidigare Saab Automobile Parts, gör allt för att försöka bromsa upp den negativa trend det svenska Saab-beståndet befinner sig i (se intilliggande faktaruta). I fjol lanserade Orio AB kampanjen ”Parts for life” som innebär livstids garanti på reservdelar till Saab. Orio AB är som bekant enda originalreservdelsleverantören till Saab-bilar.

Saab i svensk trafik

Per den 31 december 2017 fanns det 208 833 bilar av märket Saab i trafik i Sverige. Det är en minskning med 21 923 bilar sedan den 31 december 2016. Antalet Saab-bilar på vägarna har alltså sjunkit med 9,5 procent under ett år. Än värre blir det om vi jämför ytterligare fem år bak i tiden. Den 31 december 2012 rullade 323 046 Saab-bilar i Sverige. Då uppgick Saab-beståndet i Sverige, sett till totala antalet bilar i trafik i Sverige, till 7,26 procent. Vid slutet av 2016 var den andelen nere i 4,84 procent och vid slutet av 2017 var andelen så låg som 4,31 procent. Utvecklingen kan beskrivas med ett ord; tråkig.

Nu lanserar Orio AB en mobilapplikation som ska underlätta ägandet för alla de som kör Saab. MySaabCar heter appen som finns till både Android och iOS (klicka på länkarna för att komma till appens respektive sidor där den kan laddas ned kostnadsfritt).

Appen ger Saab-ägarna möjlighet att samla allt om sina bilar direkt i mobiltelefonen. Med appen kan ägaren exempelvis boka videosamtal med en Saab-rådgivare som ger handfasta tips, råd och lösningar på eventuella problem. Om problemen är av sådan art att verkstad måste uppsökas kan en service-/reparationstid på auktoriserad Saab-verkstad bokas – direkt i appen.

Saab 99, Saab 96 och Saab 92001, även kallad Ursaab, på rad. Bild från Teknikens Världs gammelbilstidning Klassiska Bilar där vi i nummer 9/2017 hade Saab-tema.Saab 99, Saab 96 och Saab 92001, även kallad Ursaab, på rad. Bild från Teknikens Världs gammelbilstidning Klassiska Bilar där vi i nummer 9/2017 hade Saab-tema.Saab 99, Saab 96 och Saab 92001, även kallad Ursaab, på rad. Bild från Teknikens Världs gammelbilstidning Klassiska Bilar där vi i nummer 9/2017 hade Saab-tema.
Saab 99, Saab 96 och Saab 92001, även kallad Ursaab, på rad. Bild från Teknikens Världs gammelbilstidning Klassiska Bilar där vi i nummer 9/2017 hade Saab-tema. Foto: Emmy-Lie Vilson

– Vi har haft en testgrupp på ungefär 400 personer som har testat appen skarpt. Vi har lyssnat på deras synpunkter och har tack vare det kommit fram till en riktigt bra app med användarvänliga funktioner. Det blir spännande att se responsen hos alla andra Saab-ägare nu när appen släpps, säger Peter Andersson som är projektledare för MySaabCar.

Appen håller även koll på när det är dags för service och besiktning samt har en loggfunktion som ska ge Saab-ägarna en överblick över betydande händelser. Dessutom är det möjligt att lägga till flera bilar i appen, om hushållet skulle äga mer än en Saab.

1979 tog vi ut alla Saabs modeller på test. Om du vill läsa testa, leta fram Teknikens Värld nummer 22/1979.1979 tog vi ut alla Saabs modeller på test. Om du vill läsa testa, leta fram Teknikens Värld nummer 22/1979.1979 tog vi ut alla Saabs modeller på test. Om du vill läsa testa, leta fram Teknikens Värld nummer 22/1979.
1979 tog vi ut alla Saabs modeller på test. Om du vill läsa testa, leta fram Teknikens Värld nummer 22/1979. Foto: Teknikens Världs arkiv

– Vårt mål är att genom ökad service och tillgänglighet behålla Saab-bilarna på våra vägar så länge som möjligt. Med MySaabCar vill vi hjälpa till att ta hand om dessa värdefulla bilar. Därför är det viktigt att kunna erbjuda en tjänst som verkligen underlättar Saab-ägandet, säger Jonas Tegström, vd för Orio AB.