Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock & Teknikens Värld

Extrema priser på bensin och diesel – fler prishöjningar att vänta

På drygt två månader har dieselpriset ökat med nästan 8 kronor. Bensinen har samtidigt blivit med än 5 kronor dyrare. Sannolikt har vi ännu inte sett pristoppen.

Rysslands krig mot Ukraina fortsätter att leda till energiproblematik i världen. Många länder, inte minst europeiska, är beroende av import av råolja och naturgas från Ryssland. När denna import ifrågasätts i samband med sanktioner mot landet – eller, som i vissa fall, importen styrs om till andra oljeproducerande länder – påverkas priserna runt om i världen. Exempelvis kostar Brentoljan (Nordsjöoljan) just nu 126 dollar per fat, 32 dollar mer än dagen innan attacken på Ukraina. Amerikanska WTI-oljan kostar för tillfället 122 follar per fat, 30 dollar mer än den 23 februari, alltså dagen innan Rysslands intrång i Ukraina.
Råoljepriserna är de högsta på tio år.

I dag, tisdag den 8 mars, höjde de ledande drivmedelsbolagen i Sverige priserna med 0,95 kronor för 95-oktanig bensin och med 1,50 kronor för diesel. Därmed är de aktuella literpriserna högre än någonsin tidigare – bensinen kostar nu 22,99 kronor och dieseln 26,97 kronor.
Även biodrivmedlen HVO100 och E85 har prismässigt skjutit i höjden och kostar numera 30,87 respektive 21,04 kronor per liter efter dagens höjningar på 1,50 respektive 0,40 kronor.

Vi ska sannolikt räkna med ännu högre drivmedelspriser framöver. Det pratas exempelvis om förbud mot import av rysk olja, och skulle ett förbud träda i kraft finns det risk för prisnivåer som världen aldrig tidigare har varit närheten av. Men även utan ett förbud påverkas världen på många sätt av kriget i Ukraina, ett hot om exempelvis leveransstopp räcker för att marknaden ska reagera.

Det är inte bara svenska bilister som påverkas vid tankning. Alla landets medborgare drabbas på ett eller annat vis, även de som inte äger eller kör bil. Höga drivmedelspriser påverkar nämligen landets transportbransch kraftigt, vilket i sin tur leder till högre distributionskostnader, något som i sin tur leder till högre priser av varor i exempelvis livsmedelsaffärer.
Regeringen har öppnat för eventuella åtgärder som kan leda till dämpade drivmedelskostnader.

Aktuella drivmedelspriser

Per den 8 mars 2022. Priserna avser pris vid bemannad drivmedelsstation. Priserna är riktpriser och därmed kan lokala avvikelser förekomma. Siffror inom parentes avser ökning i kronor sedan gårdagen (7 mars).

 

Bensin 95 22,99 kr (+0,95)

Bensin 98 24,24 kr (+0,95)

Diesel 26,97 kr (+1,50)

HVO100 30,87 kr (+1,50)

E85 21,04 kr (+0,40)

 

Källa: OKQ8