Färgerna som avskräcker mest från bilköp

Det finns karossfärger som underlättar vid bilförsäljning, och det finns färger som tvärtom gör det svårare att bli av med bilen.

Färgen är viktig vid bilköp. Så pass viktigt att 53 procent av svenskarna, enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av kvdbil.se, säger att ”fel färg” får dem att avstå ett köp. 1 237 personer i åldersspannet 16 till 79 år har intervjuats.

Färgen är extra viktig för männen. 58 procent av männen säger att fel färg avskräcker dem från köp. Kvinnorna är inte riktigt lika noggranna med färger, men nästan då 48 procent säger att fel färg är ett ”no-go”.

Det finns färger som avskräcker från bilköp i betydligt högre utsträckning än andra. Mest avskräckande färg är föga förvånande rosa. Få bilar fungerar i den kulören. Men även orange och gul är två färger som avskräcker. Just orange och gul är färger som länge varit populära på prestandabilar av olika slag, och gul är dessutom en färg som är ganska populär på mindre bilmodeller.

Bland färgerna som mest lockar till bilköp hör de klassiska kulörerna röd och blå, men det är svart och två nyanser av grått som är populärast.

Olika nyanser av grått är populärast bland bilköparna.

Mest avskräckande färgerna vid bilköp

(procentsatsen avser andel som ser färgen som mest avskräckande)

Rosa 58 %

Orange 46 %

Gul 42 %

Beige 21 %

Lila 38 %

Mest populära färgerna vid bilköp

(procentsatsen avser andel som ser färgen som mest attraktiv)

Ljusgrå 14 %

Mörkgrå 13 %

Svart 13 %

Blå 12 %

Röd 10 %