Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fler snabbladdare till Norrlands inland på gång.Fler snabbladdare till Norrlands inland på gång.Fler snabbladdare till Norrlands inland på gång.
1 AV 2
Vi åker till batteribytarstationen i stället för att ladda
2 AV 2
Fler snabbladdare till Norrlands inland på gång.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Fler laddstationer till Norrland på gång

Trafikverket har beviljat 96 miljoner kronor i stöd för totalt 17 laddstationer med snabbladdning. De flesta ska placeras i norra delarna av landet.

Nu försöker Trafikverket bidra till omställningen genom att bevilja 96 miljoner kronor för att låta bygga nya laddstationer för snabbladdning av elbilar. Samtliga stationer ska vara färdigställda och fungerande under nästa år.

– En utbyggd laddinfrastruktur är en förutsättning för övergången till elfordon, vilket också bidrar till klimatmålen om minskade utsläpp av växthusgaser, säger Hanna Eklöf, utredningsledare klimatfrågor vid Trafikverket, i ett pressmeddelande.

I den här ”omgången”, som Trafikverket beskriver det, kunde man söka stöd för snabbladdare längs 37 vägsträckor. Det ansöktes alltså bara på 17 av dem, vilket innebär att det är en bit kvar innan man byggt ut laddinfrastrukturen till önskad omfattning, menar myndigheten.

– De senaste åren har den publika laddningen blivit allt mer frekvent över hela landet. Trots det finns det fortfarande ”vita sträckor” längs de större vägarna som saknar snabbladdare. Ett nät av snabbladdstationer gör det möjligt för fler att köra på el genom hela landet, säger Hanna Eklöf.

I dag är 51 av de totalt 85 publika laddstationer som Trafikverket tidigare har beviljat stöd för tagits i drift. Men under resten av året och under 2024 ska ytterligare 32 stationer startas upp. De flesta är byggda ute på glesbygden där snabbladdning tidigare saknats, förklarar myndigheten.