Följdsjukdomar av dieselgate-åtgärden
Försämrad körbarhet och ökad bränsleförbrukning är två saker, nu växer dock antalet rapporter om olika fel i Volkswagen-koncernens bilar till följd av dieselåtgärden. Vi listar några av felen som enligt Volkswagens kunder har uppkommit efter manipulationsåtgärden.
Volkswagen-koncernen jobbar vidare med utrullningen av de tekniska åtgärderna för de dieselbilar som omfattas av den så kallade dieselgateskandalen. I Sverige har drygt 83 000 bilar redan åtgärdats och enligt Volkswagen går allt som det ska. När experter från Volkswagen träffade Teknikens Värld den 6 april med anledning av våra tester som visar att dieselåtgärden påverkar körbarheten negativt hävdades att andelen kundklagomål låg på under en procent, vilket Volkswagen tycker är acceptabelt. Vi kan inte kontrollera dessa siffror, men att en procent klagar på hur deras bilar fungerar efter åtgärden innebär att minst 830 svenska kunder är missnöjda, och att minst 42 000 kunder totalt i Europa inte är nöjda med sina åtgärdade bilar. Det är inte försumbara siffror.
Vad är det som händer med bilarna efter åtgärden? Våra mätningar har visat att framför allt vridmomentet påverkas. Maximalt vridmoment nås högre upp i varvtalsskalan, vilket gör att motorn upplevs som kraftlös under körning på lägre varvtal. Resultatet av våra mätningar bekräftas av ett stort antal av er läsare som upplever att bilarna är kraftlösa efter åtgärden. Men det är inte allt. I takt med att fler bilar åtgärdas ökar rapporterna om fel som uppstått nästan omedelbart efter åtgärd. I spalten intill finns de fel vi känner till hittills tack vare att ägare hört av sig.
Fyra fel som drabbat Volkswagen-kunder
EGR-ventil
Vi har kontaktats av flera läsare som har tvingats byta EGR-ventil kort efter att den nya mjukvaran installerats. I dessa fall har bilen blivit helt kraftlös, motorlampan har tänts och när bilarna har lämnats in på verkstad har det konstaterats att EGR-ventilen gått sönder och behöver bytas – en reparation som kostar drygt 10 000 kronor.
Havererade EGR-ventiler förekommer inte bara i Sverige, från Storbritannien kommer rapporter om många nyligen åtgärdade dieselbilar som tvingats till kostsamma EGR-reparationer och det är en av huvudfrågorna som drivs av den Facebook-baserade gruppen Volkswagen Diesel Customer Forum (VLDCF).
Förkortningen EGR står för Exhaust Gas Recirculation och tekniken utvecklades under 1970-talet som ett svar på amerikanska myndigheters stränga utsläppskrav. I dag har den absoluta merparten av alla moderna dieselmotorer en EGR-ventil som leder tillbaka avgaser till insugssidan. De återcirkulerade avgaserna sänker maxtemperaturen under förbränningen, vilket sänker kväveoxidutsläppen. Om man har en motor som släpper ut för mycket kväveoxid (som till exempel Volkswagens 2,0-litersdiesel) är högre EGR-aktivitet ett sätt att sänka utsläppen. Det innebär dock att EGR-ventilen får jobba hårdare och dessutom att sotpartiklarna ökar och kan sätta igen EGR-ventilen.
Ägarkommentar:
”Jag tycker att bilen, en Passat 2,0 TDI 140 hk med manuell låda, går betydligt sämre när man kör i 100-120 km/h på motorväg och ska göra en omkörning. Då finns det ingen kraft och motorn börjar hacka. För ett par veckor sedan gick bilen ner i felsäkert läge 2-3 gånger på samma dag. Då körde jag på motorväg och kunde inte hålla mer än 70 km/h. Efteråt läste jag av felkoderna och såg då att det var EGR-ventilen som krånglade. Verkstaden har dock inte kunnat hitta något fel.”
/Passat-ägare
Partikelfilter
Större sotbildning påverkar också partikelfiltret som får kortare livslängd. På teknikensvarld.se nyligen skrev vi om Byron Törnström och hans Audi A3 TDI 140 som, mot Byrons vilja, fått den nya mjukvaran installerad och efter det betett sig märkligt. Utöver att kännas kraftlös och dra mer diesel än tidigare har varningslampan för partikelfiltret börjat lysa till och från och att motorfläkten fortsätter att gå långt efter att motorn stängts av efter körning. Samma beteende finns rapporterat från bilar i Tyskland och Storbritannien, bilar vars partikelfilter tidigare har regenererats några gånger per år står nu efter åtgärden och förbränner sotet i filtret efter var och varannan körning.
Alla berörda dieselmotorer (motorserien EA 189) är utrustade med ett partikelfilter som har till uppgift att fånga upp partiklar från motorns avgaser. Ett partikelfilter kan minska partiklarna i avgaserna med upp till 99 procent. När mängden sot i avgaserna ökar till följd av den sänkta förbränningstemperaturen blir belastningen på partikelfiltret högre, det sätts helt enkelt igen snabbare och måste regenereras oftare. Ett igensatt partikelfilter kan aldrig bli som nytt igen, men de ansamlade partiklarna i filtret kan till viss del rensas och det görs genom att temperaturen i filtret höjs, oftast genom en extra injektion av bränsle i cylindern för att höja avgastemperaturen tillfälligt. Filtret kan även regenereras genom att använda en extra brännare placerad innan filtret eller genom elektrisk uppvärmning.
Ägarkommentar:
”Bilen modifierades i oktober 2016. Under januari –februari 2017 startade vid tre tillfällen en kylfläkt för motorn när jag parkerade på garageuppfarten och fortsatte att gå så länge att jag inte orkade vänta utan startade om motorn och stängde av den igen. Då stannade även kylfläkten! Tog Bilen in på verkstaden för felsökning. Handlade förmodligen om programmerad regenerering av något filter! Jag säger då att jag mycket väl skulle kunna tänka mig att det hänger samman med modifieringen. Där tog deras tekniska kompetens slut. Och varför är det här viktigt? Bilen har rullat i lite drygt fem år. Den har gått i genomsnitt 600 mil per år. Under dessa år har aldrig kylfläkten startat när man stängt av motorn. Jag tror att motorn fått en ny profil i samband med modifieringen vad det nu kan betyda för motorns livslängd.”
/Audi A3-ägare
Motorstopp
Flera läsare har kontaktat Teknikens Världs redaktion och berättat att deras åtgärdade dieselbilar i vissa lägen har blivit rejält orkeslösa. Det här är en annan sak än förändringen i vridmomentet som våra tester har visat, flera bilar sägs ha börjat hacka vid låg belastning i motorvägsfart.
I förra numret publicerade vi en kommentar från en Golf-ägare vars bil hackar och hostar och är nära att få motorstopp vid start från stillastående. Vi har också blivit kontaktade av en ägare till en Passat TDI 140 från 2011 som ger felkoder och har gått in i felsäkert läge efter mjukvaruuppdateringen. Liknande beteende finns beskrivet i flera brittiska tidningar som har blivit kontaktade av missnöjda ägare till Volkswagen-bilar.
Ägarkommentar:
”Jag äger en Volkswagen Passat 2012 2.0 diesel som genomgick programvaruuppgraderingen för två månader sedan. Sen dess har jag haft flera motorstopp och upplevt att bränsleförbrukningen ökat, både i vad vilken färddatron rapporterar på instrumentbrädan och i förbrukning jämfört med distanser. Sen har jag faktiskt vid ett flertal tillfällen upplevt att bilen känts svag.
En kommentar till Volkswagens svar gällande klagomål är att vanliga bilägare inte klagar, mörkertalet är nog extremt stort! Tycker även det är konstigt att de inte uppvisar egna sidor på vridmoment med mera från testerna.
Mitt förtroende för Volkswagen är totalt förbrukat och om jag trodde att en process skulle ge nåt så skulle jag ta fighten.”
/Passat-ägare
Växellåda
I höstas upptäckte amerikanska myndigheter en otillåten funktion i mjukvaran till Audis åttaväxlade automatlåda med beteckningen AL 551 som används i bilar med V6-motor. Den otillåtna mjukvaran aktiverade ett särskilt växlingsprogram när bilen kördes i utsläppstester, för att sedan slå över till normalläge på vanlig väg. Audi hade redan innan avslöjandet slutat använda mjukvaran och sedan dess sägs det inte ha förekommit.
Det finns däremot flera rapporterade fall om växellådor som efter dieselåtgärden har ändrat växlingsmönster. I nr 9/2010 skrev vi om Mattias Nilsson och hans Audi A5 TDI 177 med sjuväxlad dubbelkopplingslåda som efter uppdateringen dels drar cirka tio procent mer, dels växlar väldigt ofta med korta intervall. Till skillnad från tidigare vill växellådan inte längre ligga kvar på sjunde växeln utan väljer att alltid accelerera på femmans eller sexans växel.
Ägarkommentar:
”Jag eller rättare sagt min fru har en Audi Q5 (automat) som vi köpte ny hösten 2013, den har nu gått cirka 12 000 mil och vi har varit väldigt nöjda med bilen. I vintras gjorde vi uppgraderingen av motorn i samband med en service. Jag märkte genast att bilen betedde sig annorlunda än tidigare. Det som framför allt var den stora skillnaden var att när man höll foten på gaspedalen runt 90 så slog automatlådan mellan 6 och 7:ans växel hela tiden. Mycket irriterande. För att minska detta kan man använda farthållaren, vilket man inte gör när det är mycket bilar. Sedan känns bilen svagare eftersom den förut inte hade några problem att ligga på 7:ans växel vid 80-90.”
/Q5-ägare
Är även du missnöjd med din åtgärdade bil?
Vi på Teknikens Värld har blivit nedmejlade och nedringda av läsare som är besvikna på Volkswagens agerande i dieselgate-skandalen. Många har frågat om hjälp vad gäller reklamation av åtgärdade bilar som fått försämrad körbarhet.
Vår biljurist Michael Luft har därför hjälpt till med att ta fram ett brev som kan användas som handledning vid egna reklamationer. Du laddar ned detta brev i Word-format genom att klicka här.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se