Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford har kartlagt sina europeiska kunder

Av den dryga miljon Ford-bilar som sålts i Europa senaste året har Ford plockat ut statistik över vad kunderna väljer när de köper ny bil. Exempelvis är taklucka vanligaste tillvalet i... Norge!

Statistik är ofta rolig, speciellt när det kommer till den typ av statistik som Ford nu samlat på sig efter att ha analyserat över 500000 nybilsköp av Ford-modeller i 22 europeiska länder det senaste året.

Bensin, diesel eller annat bränsle?

 I Fords summering kan vi läsa att Fords kunder i Europa helst väljer bensindrivet. 58 procent valde en bensinbil. 41 procent valde diesel och endast en knapp procent valde ett alternativt bränsle.

 I Ryssland är bensindrivet totaldominant. 97 procent av de ryska Ford-kunderna valde en bensinbil. I Turkiet däremot, där är det diesel som går bäst. 64 procent av turkarna valde bil med oljebrännare under huven. Diesel går bra även i Italien och Portugal där 63 respektive 61 procent av kunderna gjorde samma val som många italienare.

Automat eller manuell låda?

 Vad tror du är vanligast vid köp av en ny Ford i Europa – manuell låda eller automatlåda? Hugget som stucket kanske? Inte alls, 85 procent av de europeiska kunderna valde att växla manuellt. I Holland och i Irland är de ännu mer förtjusta i att ta hand om växlingarna själv. 96 procent av köparna i respektive land valde manuell växellåda. Grekland och Polen är nästan uppe i samma andel, 95 procent.

 Ryssarna kombinerar sina bensinmotorer med automatlåda mer än någon annan europé. Med 48 procent automatlådor är dock manuella lådor i förarsätet, om än knappt.

Kombi, sedan eller halvkombi?

 När det kommer till formen på karossen, vad tror du då är populärast? Sedanen kanske? Icke. 50 procent av de europeiska Ford-kunderna valde en femdörrars halvkombi medan 35 procent valde kombi. Resterande 15 procent valde en fyrdörrars sedan.

 Det land där kombibilarna går bäst är vårt grannland Danmark. 86 procent av alla sålda Ford-bilar där var en kombi. Därefter följde Nederländerna med 79 procent och Tyskland med 78 procent. Sverige var alltså inte i topp, det kanske är dags att vi slutar kalla oss ”kombilandet”?

 Femdörrars halvkombi gick bäst i Grekland där 95 procent av kunderna valde den karossformen. I Spanien och Storbritannien var halvkombiandelen också märkbart höga med 87 respektive 83 procent.

Vilka färger är populärast?

 Svarta bilar var tidigare populärast i Europa, men under 2013 vände det och vitt seglade upp i topp med 23 procent av alla sålda Ford-bilar. Svart var strax efter med 20 procent och grått nådde upp till 17 procent medan silver landade på 14 procent.

 Turkarna är de som helst väljer vitt. 55 procent av Ford-köparna i Turkiet valde en vit bil vilket lär bero på väderförhållandena med höga temperaturer och mycket sol.

 Engelsmännen gillar röda bilar mest i Europa, rumänerna blått och norrmännen brunt. Ingen av färgerna var dock i topp i respektive land.

Soltaklucka vanligast runt Medelhavet, eller?

 I vilket land tror du soltaklucka är populärast när man köper sin nya Ford? Italien? Grekland? Kanske Spanien? Nej, du är helt ute och cyklar. I Norge är det vanligast med soltaklucka. 15 procent av norrmännen gör det tillvalet. Därefter kommer Frankrike med elva procent och Tyskland med tio procent.

 Minst populärt med taklucka är det faktiskt i tidigare nämnda länder. Grekerna är minst benägna att välja soltaklucka, två procent. Inte mycket mer soltakluckevänliga är de i Italien och Spanien. Tre respektive fem procent.

Klimatanläggning

 Klimatanläggning finns det mer eller mindre i varje bil i dag, men vem väljer manuell och vem väljer automatisk klimatanläggning.

 80 procent av norrmännen väljer automatisk vilket de är bäst på i Europa. Därefter följer Belgien och Nederländerna med 77 respektive 71 procent.

 Manuell klimatanläggning går bäst i Turkiet, 96 procent, och Spanien, 92 procent. Kanske det är en kostnadsfråga vilket man väljer?

Rumpvärmare

 Stolsvärme är gott att ha på vintrarna. Men i länder med korta och inte speciellt kalla vintrar överlag är det dålig ställt med stolsvärme. En procent av turkarna vill ha varmt om rumpan, medan två procent av grekerna och tre procent av spanjorerna också gärna tinar upp stelfrusna skinkor.

 I topp ligger – inte helt oväntat – Sverige, Norge och Finland. Vi och våra grannar väljer i 99 procent av fallet stolsvärme, åtminstone när vi köper Ford.

Röka i bilen

 Cigarettändare finns som tillval hos Ford i deras rökpaket. Är det danskarna som helst röker i sina bilar? Nej, inte enligt denna statistik eftersom det är Grekland där cigarettändarna väljs flest gånger, i hela 73 procent av bilarna. I Spanien och Rumänien, som är tvåa och trea på listan, är siffrorna 53 respektive 35 procent.

Teknik för ökad säkerhet

 Nya bilar har allt ofta parkeringsassistans inbyggt, åtminstone som tillval. Så även hos Ford. Mest benägna att få hjälp med parkeringen är tyskarna och schweizarna där 63 procent av Ford-bilarna har parkeringsassistans. Portugal och Österrike är två andra länder där parkeringshjälp är populärt.

 I Tyskland väljer man också i hög utsträckning, i 74 procent av köpen, Active City Stop som kan bromsa bilen och undvika kollisioner vid låga hastigheter. Därefter kommer Belgien och Schweiz men det är inte i närheten av Tysklands andel – 36 respektive 34 procent.

Tittar vi på var Fords säkerhetspaket, som innehåller bland annat döda vinkeln-varnare, vingelvarnare med automatisk tillbakastyrning för att inte lämna filen, är vanligast ser vi att det återigen är Norge som är i topp med 26 procent av bilarna. Därefter följer Schweiz, Nederländerna och Tyskland med 20, 19 respektive 14 procent.

Sist men inte minst, vilket land väljer farthållare oftare än andra länder? I Nederländerna är det vanligast att låta bilen hålla hastigheten åt en. 85 procent av nederländerna väljer farthållare. Finland är god tvåa och Norge trea. 78 respektive 74 procent.