Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Ford Mustang Mach-E underkänd i älgtestet

Fords elbil Mustang Mach-E visar sig ha stora problem i Teknikens Världs älgtest. Den når nätt och jämnt upp till 68 km/h – icke godkänt och långt ifrån konkurrenterna i testet.

I Teknikens Världs test där elbilarna Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Skoda Enyaq iV och Tesla Model Y gör upp med varandra är det en av modellerna som fallerar säkerhetsmässigt. Mustang Mach-E underpresterar nämligen kraftigt i undanmanöverprovet älgtestet.

Genom att vara för mjuk i chassit och för långsam i styrningen har den väldigt svårt att ta sig genom konbanan redan i låg hastighet. När ingångshastigheten är 65 km/h märker vi att Fordens chassi får kämpa, och att antisladdsystemet inte gör det. Mustang Mach-E klarar älgtestet i 65 km/h, så även – med nöd och näppe – i 68 km/h.I 70 km/h går bilen brett och slänger ut baken på ett mycket osäkert sätt, konerna som symboliserar vägbanans kant flyger. I 72 km/h klarar Mustang Mach-E inte att hålla sig kvar på körbanan utan hasar ut i vägrenen.

MISSA INTE: Hela testet läser du här!

Beteendet är klart underkänt och undermåligt. Både Hyundai Ioniq 5 och Skoda Enyaq klarar samma älgtest med 72 km/h som ingångshastighet, och Tesla Model Y smiter igenom smidigt i 75 km/h.

Forden har högst tillåten maxlast, men skillnaden är endast 22 kg mot Skoda Enyaq och det håller inte som förklaring till det dåliga beteendet.

Den modellversion som testas är Ford Mustang Mach-E AWD Long Range, försedd med fabriksmonterade däck i dimension 225/55 R19.

This article is also available in English