Ett papperskuvert från Transportstyrelsen? Det kan du glömma om du som har en digital brevlåda väntar på fordonsskatten. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock

Fordonsskatten skickas nu till digital brevlåda

Fordonsägare som är innehavare av digital brevlåda kommer från och med i september att få inbetalningskortet elektroniskt, det vill säga inte i pappersform.

Till dags datum har svenska fordonsägare av Transportstyrelsen fått en inbetalningsavi när det nalkas betalning av fordonsskatten. Men i och med mycket går över till att utgöras av ettor och nollor, i stället för fysiska ting, är det nu också dags för denna avi att bli digital.

I dag meddelar Transportstyrelsen att fordonsägare, både privatpersoner och företag, som äger ett skattepliktigt fordon och som har en digital brevlåda från och med innevarande månad kommer att få sin inbetalningsavi för ordinarie fordonskatt digitalt.
Transportstyrelsen vill, i och med bytet, även uppmärksamma berörda fordonsägare att de måste komma ihåg att titta i sin digitala brevlåda för att betala fordonsskatten i tid och därmed undvika att få användningsförbud (körförbud) på fordonet.

Eventuell påminnelse om utebliven betalning av fordonsskatten, som innebär minst 100 kronor i påminnelseavgift, skickas även fortsättningsvis på papper, det vill säga denna påminnelseavi kommer inte till fordonsägarens digitala brevlåda.

Detta är digital brevlåda

På senare år har de digitala brevlådorna vunnit allt mer mark då miljöperspektivet har blivit allt viktigare, samtidigt som många anser att det är lättare att samla avier, blanketter och liknande digitalt på nätet (i molnet) än att fylla pärm efter pärm med pappersditon.

Till en digital brevlåda kan myndigheter, kommuner och företag skicka viktig information, exempelvis covidbevis och fakturor, till en person eller företag som kommer åt tjänsten via webbläsare eller mobilapp genom att legitimera sig elektroniskt (exempelvis med Mobilt BankID).
I Sverige finns det fyra stora digitala brevlådor; Kivra, Min myndighetspost, Eboks och Digimail.

LÄS OCKSÅ: Regeringen vill höja skatten för bensin- och dieselbilar

Transportsstyrelsen ser flera fördelar med att framöver välja digitalt framför analog. De menar att det digitala båda är säkrare och snabbare samtidigt som man gör miljön en tjänst i och med minskad användning av papper.

– Under förra året skickade vi ut över fem miljoner avier för ordinarie fordonsskatt. Vi uppskattar att ungefär hälften av fordonsägarna har en digital brevlåda. Övergången kommer att innebära stora vinster för miljön samtidigt som vi minskar våra kostnader för porto, säger Torbjörn Bülow, enhetschef Utveckling och Förvaltning på Transportstyrelsen.

Fordonsägare som inte är innehavare av digital brevlåda eller som använder elektronisk faktura (e-faktura) eller autogiro får inbetalningsavierna precis som tidigare.

Då ska fordonsskatten vara betald

Slutsiffra i registreringsnummer och huvudbetalningsmånad.

Månaderna inom parentes avser tillkommande betalningsmånader vid årligt fordonsskatt på mer än 3600 kronor.

 

0 mars (juli & november)

1 april (augusti & december)

2 maj (september & januari)

3 juni (oktober & februari)

4 augusti (december & april)

5 oktober (februari & juni)

6 november (mars & juli)

7 december (april & augusti)

8 januari (maj & september)

9 februari (juni & oktober)

LÄS OCKSÅ: Nu börjar polisen med digitala böter