Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Värld vet!
2 AV 2
Foto: Linus Pröjtz / Expressen Lifestyle

Fynda begagnad lyxbil – så här gör du

Premium Att köpa bil i dag är en dyr historia, priserna på både nya och begagnade har gått upp de senaste åren. Nu kostar en ny småbil lika mycket som en lyxigare bil brukade göra. Men det betyder inte att du behöver skramla runt i en bullerburk. För samma summa pengar, eller till och med mindre, kan du fynda lyxbilar som en gång hade priser i miljonklassen.

En stor fördel med att köpa äldre lyxbil är att de har en hög lägstanivå. Detta var modellerna som tillverkaren först utrustade med ny dyr teknik. Skyltfönstret för vad som skulle komma. Vissa funktioner må ha åldrats dåligt medan andra, som säkerhetssystem, står sig bättre i dag. En nackdel är dock att de flesta saknar funktioner som vi nu tar för givet i alla nya bilar. Bland annat Bluetooth-anslutning, Apple Carplay/Android Auto eller autobroms.
Det förstnämnda går att lösa med modernare eftermarknadsdelar, medan det senare är svårt att eftermontera.
Den största nackdelen är att mycket av tekniken i bilarna var ny och därmed kan komma med en del barnsjukdomar. Den avancerade tekniken har även en tendens att kunna börja fela när bilarna börjar få tio–tjugo år på nacken. Särskilt om bilen har många mil under bältet. Men just de bilarna bör du ändå undvika.