Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fynda begagnade bilar

Rekordstor nybilsförsäljning ger lägre priser på begagnat. Nu är det fyndläge!

Det här kommer att bli ett nytt rekordår med 345 000 sålda nya personbilar i Sverige. Därmed kommer det tidigare rekordet från 1988 att överträffas. Det säljs fler nya bilar över hela landet och allra mest i Kalmar län där ökningen är hela 21 procent jämfört med året innan.

Glädjande är att de så kallade supermiljöbilarna, det vill säga bilar med CO2-utsläpp på högst 50 g/km, ökar mest, (+ 45 procent hittills i år). Supermiljöbilarnas andel av totalmarknaden är dock fortfarande liten, två procent och de flesta säljs i storstäderna. Stockholm har flest miljöbilar, 25 procent och Västernorrland minst, tio procent.

Regeringen har tillfört mer pengar till supermiljöbilspremien i år och anslaget för nästa år utökas så denna positiva utveckling kommer att fortsätta. Tråkigt är dock att supermiljöbilspremien för laddhybrider halveras nästa år, särskilt som ett övergripande miljömål är att få en fossiloberoende fordonsflotta och då bör denna och annan ny teknik stimuleras.

Den starka nybilsförsäljningen beror bland annat på positiv konjunkturutveckling, högre disponibla inkomster, låga räntor och en stabil arbetsmarknad.

I Sverige finns i dag 4,7 miljoner bilar och ökningen i år ligger på nästan 90 000 bilar. Med ökad nybilsförsäljning ökar också antalet begagnade bilar. Särskilt hos stora märkeshandlare som Volvo, Volkswagen och Toyota finns stora lager av begagnat. Många kunder är också märkes- och modelltrogna så bland de modeller som säljs mest finns också det största utbudet av begagnat.

Under oktober – december kommer det att levereras väldigt många nya bilar. Många kunder väntar på beställda bilar av 2016-års modellutföranden och lämnar då sina gamla bilar. Priserna på begagnat kommer därför att sjunka extra under årets sista månader. Normalt sjunker nyare bilar i värde med ungefär en procent per månad, nu kan det bli uppemot det dubbla under några månader. Även begagnade Volkswagen som länge legat på höga prisnivåer kommer att sjunka på grund av kväveoxid-skandalen. Passa därför på att byta bil de närmaste månaderna. Aldrig tidigare har utbudet av begagnat varit så stort och priserna på väg nedåt som nu.

Populära begagnade bilmodeller är:

Större: Volvo V70 och V60, Volkswagen Passat, Skoda Octavia och Audi A6.

Suv/Crossover: Volvo XC 60, Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan och Ford Kuga.

Mellanstora: Volvo V40, Kia Cee’d, Volkswagen Golf, BMW 3-serie, Toyota Auris

Mindre: Volkswagen Polo, Toyota Yaris, Skoda Fabia och Renault Clio.

Prisvärda begagnade bilmodeller (1-3 år gamla):

Volvo V70 och V60, Kia Cee’d, Ford Kuga och Skoda Fabia, vilket kan bero på att för några av dessa kommer nya modeller inom kort.

Prisvärda lite äldre (3-6 år gamla):

Volkswagen Passat Variant, Ford Mondeo 2,0 tdci, Toyota Auris Touring, Mitsubishi Outlander hybrid.

Bilar som säljs mycket billigt (fyndläge):

Volvo V70 2,5 Bi-fuel, Volkswagen Touran 5-sitsig med gasdrift, Renault Megane och Scenic samt större och lyxigare modeller av BMW, Mercedes och Audi.