Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs expert Daniel Östlund vet vad han pratar om och ger dig råd.
2 AV 2

Fyndläge på elbil – billig leasing nu

Den kraftiga inbromsningen på bilmarknaden har tvingat några tillverkare att rea ut sina lager av elbilar. I dag kan du leasa tre elbilsmodeller för under 3 000 kronor i månaden – och en elbil erbjuds på sensationellt kort tremånaders-leasing.

Det svänger fort på bilmarknaden. För drygt ett halvår sedan gick det knappt att uppbringa en elbil och kunderna fick stå med mössan i hand hos handlarna. Efter rader av räntehöjningar och borttagen elbilsbonus är läget det motsatta i dag. Privatmarknaden iskall, och för att få kunderna att slå till har några bilimportörer sockrat sina erbjudanden något alldeles extra.

ORA är en av de kinesiska elbilstillverkarna som tvingas rea ut lagret på leasingmarknaden. För 2 995 kronor per månad får man leasa en ORA 300 på valfri tid, 12-36 månader. Ett bra erbjudande för leasingkunden, men erbjudandet vittnar också om att Europa-introduktionen inte har gått enligt planerna. Nypriset för ORA är 414 900 kronor, men det finns förmodligen ingen kund som ens reflekterar över att betala så mycket kontant för att köpa en ORA 300.

MG är ett annat märke med stora osålda lager och leasing-rea. Det gäller främst MG4, en kompakt suv som leasas för 2 995 kronor per månad med avtal på 24 månader. Till skillnad från BYD har MG en prislista som ligger närmare verkligheten. MG4 kostar 329 000 kronor att köpa. Att MG, som i dag kan betraktas som relativt etablerat efter försäljningssuccén med MG ZS, måste rea ut sin elbil förvånar. Trots det låga priset har MG4 inte lyckats klättra upp till 10-i-topp på elbilslistan. Vi konstatera att de nya märkena från Kina inte har seglat in på marknaden i medvind.

ORA 300 Pro.ORA 300 Pro.ORA 300 Pro.
MG4.MG4.MG4.
Fiat 500e.Fiat 500e.Fiat 500e.
1 AV 3
ORA 300 Pro.
Foto: Sanne Väli-tainio / Expressen Lifestyle
2 AV 3
MG4.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
3 AV 3
Fiat 500e.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

BYD är ett annat märke som liksom MG importeras av Hedin. Man har uppenbarligen fått en stor tilldelning av bilar. Många är fortfarande osålda, och Hedin-handlarna har därför sänkt privatleasingpriset med 25 procent. Nu kostar BYD Atto 3 Comfort 2 995 kronor per månad att leasa. En annan version heter BYD Atto 3 Design, pris 3 395 kronor per månad. För att ytterligare sockra erbjudandet skriver Hedin avtalen på 12 månader. Att ingen har hört talas om BYD och att andrahandsvärdet förmodligen är högst osäkert kan kunden strunta i, det handlar om leasing och ansvaret för andrahandsvärdet tar leasingbolaget.
Erbjudandet har uppenbarligen lockat många, BYD Atto 3 toppade elbilsförsäljningen i juli månad med 721 registreringar.

Vill du köpa Atto 3 så ska du pruta ordentligt. Listpriset började en gång i tiden 532 900 kronor. Men på Blocket ser vi handlare som har sänkt priset till 470 000 kronor.
Ändå sätter vi ett varningstecken för köp. Helt enkelt för att risken finns att du när du ska sälja den i din tur inte kommer att få särskilt bra betalt. Helt enkelt eftersom du kanske tvingas konkurrera med leasingpriser som är i bottenskiktet.
Som en jämförelse kan nämnas att Toyota Aygo X privatleasas för ungefär lika mycket, 2 895 kronor per månad för ett treårsavtal och 3 478 kronor för ett tvåårsavtal. Men Aygo X kostar långt mindre än hälften så mycket att köpas, 187 900 kronor. Ta det som en indikation på vad ett leasingpris på 3 000 kronor i månaden motsvarar i kontantpris.

Vi hittar även två modeller från icke-kinesiska varumärken för under 3 000 kronor per månad. Nissan Leaf säljer ut kvarvarande lager av årsmodell 2022 med lilla batteriet på 39 kWh. Avtalet innehåller flera uppsidor. Tiden är ovanliga 13 månader. Dessutom får man köra 1 500 mil och vinterhjul ingår i priset. Listpriset är 484 700 kronor. Fiat 500e erbjuds just nu för 2 999 kronor per månad. Till skillnad från de kinesiska tillverkarna känns priset i prislistan realistiskt. Med all säkerhet finns det kunder som köper bilarna för nedsatta 338 900 kronor.

https://datawrapper.dwcdn.net/7a6Nv/1/
BYD Atto 3.BYD Atto 3.BYD Atto 3.
Nissan Leaf.Nissan Leaf.Nissan Leaf.
DS 3 e-tense.DS 3 e-tense.DS 3 e-tense.
1 AV 3
BYD Atto 3.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
2 AV 3
Nissan Leaf.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
3 AV 3
DS 3 e-tense.
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Men listpriser ska generellt sett tas med en nypa salt när det gäller bilar som reas ut med låga leasingpriser. Helt enkelt för att prislistan bara är siffror, grundproblemet är att ju ingen köper bilarna för de priserna. Importörerna står alltså med ett problem, ett stort lager bilar. Får de i väg bilarna som leasingbilar löser de problemen tillfälligt, i alla fall tills dess bilarna lämnas tillbaka efter leasingperioden slut. Antingen garanterar bilimportören ett uppblåst restvärde i kalkylen, eller så säljer de bilen med mycket stor rabatt till leasingbolaget. Hur finansieringsavtalen ser ut vet vi inte, men en sak är säker. Det finns inget finansbolag som köper en okänd kinesisk elbil med oklart andrahandsvärde, för 470 000 kronor, för att sedan leasa ut den för 2 995 kronor i månaden under ett år. Den ekvationen går inte ihop.

En annan ekvation som inte går ihop hittar vi hos Stellantis-koncernen. DS, märket som skulle förkroppsliga fransk flärd och lyx, har uppenbarligen haft svårt att hitta sina följare. Eldrivna DS 3 e-tense, med ett listpris på fantasifulla 550 000 kronor, hittar vi för extremt låga 3 178 kronor per månad hos Sätra Motorcenter i Stockholm.
Men det är inte priset som är det sensationella – det är avtalstiden. DS-handlaren erbjuder DS 3 e-tense på tre- och sexmånaders kontrakt. På tremånadersavtalet ingår 500 mil, i halvårstalet ingår 1 000 mil. Till och med vinterhjul ingår.
Det är Sveriges i särklass bästa erbjudande för dig som behöver en bil på ett kort avtal. Det närmaste vi kan komma är korttidsleasing av Lynk. Men den kostar ändå nästan det dubbla, 6 000 kronor per månad.